hirdetés

A koraszülés és a juvenilis idiopátiás artritisz kapcsolata

Egy esetkontrollos vizsgálat szerint a koraszülés növelte a juvenilis idiopátiás artritisz kockázatát, azonban más feltételezett kockázati tényezőknek, így az élet korai szakaszában elszenvedett fertőzéseknek és a dohányfüst expozíciónak nem volt ilyen hatása.

hirdetés

Susan Shenoi, MBBS és kollégái (Seattle-i Gyermekkórház és Kutatóintézet, USA) azt állapították meg, hogy a 37. gesztációs hét előtt született gyermekekben a juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) kialakulásának korrigált esélyhányadosa (OR, odds ratio) 1,80 volt (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,22–2,66).

Az otthoni dohányzásra vonatkozó korrigált esélyhányados azonban nem volt szignifikáns (OR: 0,82; 95% CI: 0,49–1,37), s ugyanez vonatkozott arra is, ha a gyermek első életévében fertőzés miatt kórházba került (OR: 2,12; 95% CI: 0,81–5,55) – közölték a szerzők az Arthritis Care & Research-ben.

Úgy tartják, hogy a JIA kockázatának legalább 20%-a környezeti tényezőkkel függ össze. A korábbi svéd és osztrák vizsgálatok ellentmondásos eredményekre jutottak a passzív dohányzás, a fertőzések, a perinatális események, a stressz és a szoptatás hiányának kockázatát illetően.

Shenoi és munkatársai tisztázni akarták e kockázatok jelentőségét, s ezért 225 JIA esetet, 138, a gyermekek játszótársai közül választott kontrollt és 99 hasonló körülmények közt élő, azonos korú kontrollt vontak be vizsgálatukba. A gondviselőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, melynek kérdései a környezeti és a csecsemőkori kockázati tényezőkre, valamint a demográfiai adatokra vonatkoztak.

A vizsgálatba vont gyermekek többsége fehér volt és nőnemű, és a leggyakoribb altípusok a poliartikuláris, reumatoid faktor negatív és az oligoartikuláris JIA voltak.

A korrigált elemzések szerint nem volt kockázatnövelő tényező a rassz/etnikum, az anya vagy az apa dohányzása és a születési súly. Nem volt kapcsolat a JIA és a 6 éves kor előtti bölcsődébe/óvodába járás között sem (OR: 1,1> 95% CI: 0,6–1,8), illetve a JIA és az otthoni állatok tartása közt (OR: 1,2; 95% CI: 0,7–1,9).

Összefüggés volt azonban a kövérség és a JIA nagyobb kockázata között (OR: 3,9; 95% CI: 1,8–8,3), míg a családi stresszorok (pl. halál, munkanélküliség) esetén alacsonyabb volt a JIA kockázat (halál: OR: 0,3; 95% CI: 0,1–0,9; munkanélküliség: OR: 0,2; 95% CI: 0,1–0,6).

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a JIA és a kövérség között kimutatott összefüggés csak óvatosan értelmezhető, mivel fennáll a fordított oksági kapcsolat lehetősége; azaz lehet, hogy a JIA betegek azért kövérek, mert betegségük vagy a gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok) miatt alacsony a fizikai aktivitásuk.

Nem világos, hogy a stresszt okozó családi események miért védenek a JIA-tól; ez ellentmond azoknak a korábbi vizsgálatoknak, amelyekben azt találták, hogy a stresszt kiváltó események prediszponálnak a JIA-ra.

Ami a dohányzás és a JIA kapcsolatának hiányát illeti, a szerzők rámutattak, hogy felnőttekben a dohányzás igazoltan kockázati tényezője a szeropozitív – de nem a szeronegatív – reumatoid artritisznek. „Mivel a JIA esetek többsége szeronegatív, érthető, és összhangban van a felnőtt adatokkal, hogy a dohányzás nem játszik szerepet a szeronegatív JIA kialakulásában” – írták a szerzők.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.