hirdetés

Az antibiotikumok gyermekkori használata növeli az arthritis valószínűségét

A korai életkorokban antibiotikus expozíción átesett gyermekeknél növekszike az incidentális juvenilis idiopathiás arthritis kockázata, az egyik magyarázat szerint a bélben élő baktériumok egyensúlyának felborulása miatt.

hirdetés

Az emberi mikrobiom szabályozásának zavara sokféle autoimmun betegséghez, többek között rheumatoid arthritishez (RA) és gyulladásos bélbetegségekhez (inflammatory bowel disease = IBD) vezethet, és az is ismert, hogy a gyermekkori antibiotikum szedés elősegítheti gyulladásos bélbetegségek keletkezését.

A Dr. Daniel B. Horton (Center of Clinical Epidemiology and Biostatistics, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia, Penn.) vezetésével végezett vizsgálatban arra szerettek volna választ kapni, hogy a korai életkorokban antibiotikus expozíción átesett gyermekeknél növekszik-e az incidentális juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) kockázata. Eredményeiket az American College of Rheumatology 2014. évi találkozóján adták elő Bostonban, lényegében rámutatva arra, hogy a JIA kockázata az antiobiotikus expozíciók függvényében szignifikánsan növekszik, mégpedig az antibiotikum dózisától függő mértékben. A kutatók feltételezik, hogy a humán mikrobiom változásai lehetnek a felelősek a betegség megjelenéséért.

Az Egyesült Királyság Health Improvement Network adatbázisában az utóbbi 16 évben nyilvántartott, incidentális JIA-ban szenvedő 153 gyermek adatait tízszeres mennyiségű, 1530 korban, nemben megegyező hasonlító kontroll gyermek adataival hasonlították össze. Előzetes immunbetegség, immunhiány, autoimmun kötőszöveti betegség, vasculitis kizáró tényező volt. A beteg gyermekek 63%-a (96 beteg) lány, 37%-a (57 beteg) fiú volt. A beteg gyermekek életkora – és a hozzájuk válogatott kontrollok életkora – a következőképpen oszlott meg: 1-5 évesek 70%, 6-10 évesek 23% és 11-15 évesek 7%, mind az eset (beteg), mind a kontroll csoportban. Az arthritises gyermekek 93%-ában, míg a kontroll csoportnak csak 86%-ban fordult elő valamiféle fertőzés. A beteg gyermekek csoportjában a 153 gyermekből 134 kapott valamilyen antibiotikumot (88%), míg a kontroll csoportban az 1 530 gyermekből 1 157-en (76%).

Az antibiotikus kezelést kapott gyermekek között átlagosan 2,6-szor magasabb volt az arthritisek előfordulása (p= 0,001), mint az ilyen kezelést nem kapottaknál. A kockázati arány dózisfüggően alakult: az egy-két sorozat antibiotikumot kapottaknál az odds arány (OR) 2,0 volt (p=0,03), a 3-5 sorozatot kapóknál az OR 3,1 volt (P<0,001), és az 5 sorozatnál többet kapóknál az OR 3,8 volt (p P<0,001). Az antibiotikus expozíció és az újonnan diagnosztizált juvenilis arthritis független volt a kapott antibiotikumok fajtájától, és nem volt kimutatható összefüggés a nem bakteriális antimikróbás (antifungális, antivirális) szerek és az arthritis kockázata között sem. Ezek szerint „a gombák és a vírusok a humán mikrobiom részei”- állapította meg Dr. Horton. Az eredményt nem befolyásolta, hogy a gyermekek milyen életkorban kapták az antibiotikus kezelést. A szerző szerint elképzelhető, hogy maga az infekció váltja ki az ízületi betegséget, de az is lehetséges, hogy az arthritises gyermekeknél eleve magasabb a fertőzésekre, vagy a súlyosabb fertőzésekre való hajlam.

Ha a juvenilis arthritis és az antibiotikumok összefüggését elfogadjuk, az antiobiotikumok kerülését lehet javasolni. Elképzelhető, hogy az antibiotikumok a bélben alakítanak ki olyan helyzetet, mely végül az arthritishez vezet – jegyezte meg a tanulmány egyik munkatársa, Dr. Stoll (University of Alabama, Birmingham).”Ha megváltozik a mikrobiom, felborulhat az egyensúly a pro-inflammatorikus hatású baktériumok kerülhetnek túlsúlyba, és arthritis alakulhat ki.” Gyermekkorban az antibiotikumokat megfontoltan kell használni, mert az antibiotikummal feleslegesen terhelhetjük a gyermeket, és antibiotikumrezisztenciát generálhatunk.

Mint mindennek, az incidentális JIA-nak is van genetikai háttere, a Nature Genetics-ben 2013-ban megjelent, 2 816 gyermekbeteg vizsgálatának eredményeit bemutató közleményben 14, a juvenilis idiopathiás arthritis-szel összefüggő új gén locust azonosítottak (Hinks).

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Nature Genetics

3. American College of Rheumatology Annual Meeting 2014, Boston 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.