hirdetés

A reumatoid artitisz növeli a vénás tromboembólia kockázatát

146 190 tajvani személy adatainak elemzése azt mutatta, hogy a reumatoid artritisz megháromszorozza a mélyvénás trombózis kockázatát és megduplázza a tüdőembóliáét.

hirdetés

A kutatók 29 238 olyan személyt azonosítottak a tajvani országos egészségügyi adatbázis alapján, akiknek 1998–2008-ban diagnosztizálták reumatoid artritiszüket. E betegek kontrollcsoportját 116 952 olyan személy alkotta, akiknek életkora és neme megfelelt a vizsgált csoporténak. A követési idő 2010 végéig tartott.

A mélyvénás trombózis incidenciája a követés alatt szignifikánsan nagyobb volt a reumatoid artritiszes betegekben (11/1000 betegév), mint a kontrollcsoportban (3/1000 betegév). A tüdőembólia incidenciája szintén szignifikánsan nagyobb volt a reumatoid artritiszben szenvedőkben (4 versus 2 betegév). Az eredményekről dr. Wei-Sheng Chung és munkatársai az Annals of Rheumatic Diseases-ben számoltak be online augusztus 7-én.

A követési adatok összesen 193 753 reumatoid artritiszes betegévet és 792 941 kontroll betegévet foglaltak magukban. Miután az eredményeket korrigálták az életkorra, a nemre és a társuló betegségekre nézve, a reumatoid artritiszes csoportban 3,36-szor nagyobb volt a mélyvénás trombózis valószínűsége, és 2,07-szer nagyobb a tüdőembóliáé, mint a kontrollcsoportban – erről számoltak be a kínai kutatók.

A legnagyobb kockázatnövekedést a fiatal (50 éves vagy fiatalabb) reumatoid artritiszes felnőttekben tapasztalták, akikben majdnem hatszoros volt a mélyvénás trombózis kockázata és háromszoros a tüdőembóliáé a kontrollokhoz képest. A mélyvénás trombózis kockázata a reumatoid artritisz diagnosztizálását követő első 4 évben volt a legnagyobb.

A reumatoid artritiszes betegek körében szignifikánsan nagyobb valószínűséggel fordultak elő társuló betegségek, mint a kontrollokban; ilyen volt a magas vérnyomás, a diabétesz, a hiperlipidémia, a szívelégtelenség, a lábszár törése és a műtét. Ha társuló betegség is jelen volt a reumatoid artritisz mellett, ez megsokszorozta a tromboembólia kockázatát: a mélyvénás trombózis kockázata hatszor akkora, a tüdőembóliáé pedig négyszer akkora volt, mint azokban a kontrollokban, akiknek sem reumatoid artritiszük, sem társuló betegségük nem volt.

A 23,7 millió lakosú Tajvanban a népesség kb. 0,1%-ának van reumatoid artritisze – ez az arány alacsonyabb, mint a nyugati országokban, ahol a populáció 0,5–1%-át érinti a betegség. A korábbi adatok szerint a vénás tromboembólia általában 30 napon belül a betegek 11–30%-ának halálához vezet.

Két nemrég elvégzett kohorszvizsgálat (Svédországban és az Egyesült Királyságban) szintén azt mutatta ki, hogy a reumatoid artritiszes betegekben nagyobb volt a vénás tromboembólia kockázata, azonban ezekben kisebb mértékű volt a kockázatnövekedés, mint a tajvani vizsgálatban, csak kétszeres. A tajvani vizsgálók szerint ennek a rassz alapú különbségek lehetnek az okai.

A tajvani vizsgálat hiányossága volt, hogy a tajvani adatbázis nem tartalmazott információt a dohányzásra, a testtömegindexre, a fizikai aktivitásra, a reumatoid artritisz súlyosságára nézve, s azokra a gyógyszerekre nézve sem, amelyek befolyásolhatták a kockázatot (pl. hormonpótló kezelés, fogamzásgátlás, glükokortikoidok).

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.