hirdetés

Marihuána artritiszre és fájdalomra?

Június 12­-én, az Európai Liga a Reumatizmus Ellen 2014-­es éves kongresszusán dr. Mary-Ann Fitzcharles áttekintette az orvosi marihuána alkalmazását a reumatológiai betegségekben.

hirdetés

Dr. Fitzcharles, a montreali McGill Egyetem reumatológiai tanszékének docense beszédét történelmi visszatekintéssel kezdte. A cannabist tartalmazó növényt először mintegy 5000 éve használták Európában és Ázsiában, s a tudósok úgy gondolják, hogy ekkor nagyon kevés tetrahidrocannabinolt (THC) tartalmazott – ez az anyag a mai marihuána fő pszichoaktív alkotórésze. Később a több THC-t tartalmazó növények terjedtek el, s a régi kínaiak kb. 2700 éve kezdték el orvosi célra használni ezeket. „Viktória királynő cannabisszal csillapította menstruációs görcseit” – mondta el dr. Fitzcharles.

Az endogén cannabinoid rendszerrel kapcsolatban elmondta, azt feltételezik, hogy a cannabinoid rendszer befolyásolja a fájdalomérzést és szerepe van a homeosztázis fenntartásában, főként a stressz és az alvás során. És bár a cannabinoidok említésekor először általában azok neuro- és pszichoaktív hatása jut az emberek eszébe, a cannabinoid receptorok a szervezetben szinte mindenütt megtalálhatók. Jelen vannak az ízületekben, a csontokban, a bőrben és az immunrendszerben, csakúgy, mint az idegsejtekben.

Az állatokon végzett preklinikai vizsgálatok szerint a cannabinoidok szinte minden akut fájdalom modellben fájdalomcsillapító hatásúak, akárcsak egyes opioidok. Az artritisz rágcsáló modelljében a gerincvelőben megnő az endocannabinoidok mennyisége, valamint a CB1 és a CB2 cannabinoid receptor altípusoké. Egy nemrégiben megtartott kongresszuson ismertetett vizsgálatban destabilizált térdízületű egerekben 40%-kal kifejezettebb volt a porcdegeneráció akkor, ha az állatokban kevés CB2 receptor volt. A cannabinoid receptorok az emberi szinóviában is megtalálhatók. Úgy látszik tehát, hogy az endocannabinoid rendszernek szerepe van a reumatológiai megbetegedésekben. A jóval azonban együtt jár a rossz: a túl sok cannabinoid ronthatja az emlékezetet, befolyásolhatja a jutalmazó rendszert (és emiatt addikcióhoz vezethet) és károsíthatja a kognitiv működést.

A cannabis terápiát alkalmazó humán reumatológiai vizsgálatokkal kapcsolatban csak nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Egyetlen vizsgálat foglalkozott az orvosi marihuána szerepével reumatoid artritiszben, 5 fibromialgiában, és nincs egyetlen olyan kontrollált, randomizált vizsgálat sem, amely a cannabis hatásával foglalkozott volna bármilyen reumatikus betegségben.

A reumatoid artritiszes vizsgálat – amelyet 2006-ban publikáltak a Rheumatology-ban – arról számolt be, hogy a Sativex® nevű cannabis alapú gyógyszer 58 betegben 5 héten át statisztikailag szignifikáns javulást ért el több fájdalom mutatóban. A vizsgálók elismerték, hogy a különbségek kicsik voltak, de valószínűnek tartották, hogy klinikailag mégis relevánsak. Semmilyen súlyosabb nemkívánatos hatás nem fordult elő.

Két vizsgálat egy szintetikus THC, a nabilon hatását tanulmányozta fibromialgiában. Az első egy randomizált, kontrollált vizsgálat volt, amelybe 40 beteget vontak be. A 4. hétre a kezelt csoportban a terápia szignifikánsan csökkentette a vizuális analóg skálával mért fájdalmat és szorongást, míg a placebo csoportban nem mutatkozott ilyen hatás. A mellékhatások gyakoribbak voltak a kezelt betegekben, azonban jelentéktelenek voltak; a leggyakoribb az álmosság volt. A nabilonnal végzett másik vizsgálatot dr. Fitzcharles montreali csoportja végezte, s azt állapították meg, hogy a nabilon ugyanolyan mértékben javítja a betegek alvását, mint az amitriptilin, és emellett jól tolerálható.

Egy másik vizsgálatban a cannabis belégzésének hatására szignifikánsan csökkent a fibromialgiásokban a fájdalom és a merevség, javult a relaxációs képesség és – nem meglepő módon – jobb lett a betegek közérzete. Egy 9 betegen végzett kis vizsgálatban az orális THC hatását tanulmányozták az elektromos ingerrel kiváltott fájdalomra, az axonreflexes bőrpírra és egyes pszichometrikus változókra. A nemkívánatos hatások miatt 5 beteg félbehagyta a kísérletet. Bár az axonreflexes bőrpírra nem hatott a THC, a betegek naponta feljegyzett fájdalma szignifikánsan csökkent. E két tényből a kutatók arra következtettek, hogy a THC valószínűleg centrálisan fejti ki hatását.

Végül, dr. Fitzcharles és kollégái szintén vizsgálták a cannabis hatását fibromialgiában. A vizsgáltban résztvevő 457 beteg közül 13% használt cannabinoidokat, s ezek 80%-a növényi cannabist (marihuánát). A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a cannabinoidoknak van valamelyes terápiás hatásuk, mégis csak meggondoltan javasolhatók mindaddig, amíg az általános egészségre és a pszichoszociális problémákra kifejtett hatásuk nem tisztázott – különösen igaz ez azokra, akik maguk kezelik magukat marihuánával.

Az Egyesült Államokban a krónikus fájdalom ambulanciákon megjelenő betegek 10%-a használ orvosi marihuánát. Kanadában pedig az orvosi marihuána hozzáférési programban regisztrált betegek 65%-ának súlyos artritisze van.

Az orvosok közösségének a marihuána egészségügyi alkalmazásáról kapcsolatos viszonyáról sokat elmond, hogy Coloradóban – ahol mind az orvosi, mind a rekreációs marihuánafogyasztás legális – 2012-ben az állam lakosainak 2%-a használt orvosi marihuánát, ennek 50%-át azonban mindössze 15 orvos írta fel. Egy felmérés azt mutatta, hogy a coloradói orvosoknak csak 20%-a gondolta úgy, hogy a marihuánának lehet szerepe a gyógyításban. A kanadai reumatológusok 75%-a érzi magát kényelmetlenül amiatt, hogy nem tud eleget a cannabinoidok szervezetre gyakorolt hatásairól és potenciális terápiás felhasználásáról.

A Medscape ez évi felmérése, amelynek során 1544 USA-beli orvost kérdeztek meg, kissé más képet mutat:

  • Az orvosok 69%-a szerint bizonyos állapotokban segíthet az orvosi marihuána;

  • 67%-uk szerint biztosítani kell ezt a terápiás lehetőséget a betegeknek;

  • 56%-uk támogatja, hogy az egész országban legálissá tegyék;

  • azokban az államokban, ahol nem legális, az orvosok 50%-a a legalizálás mellett van.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.