hirdetés

Szklerózis multiplex és kannabisz-kivonat: a MUSEC vizsgálat eredményei

A szklerózis multiplex igen gyakori tünete a megnövekedett piramistónus miatti izommerevség és az izomgörcsök – a betegek akár 90%-a is átéli ezeket valamikor. Következményük a fájdalom, a mozgásképesség csökkenése, a mindennapi aktivitás akadályoztatása és az alvászavar.

hirdetés

A jelenlegi tüneti kezelés gyakran nem elég hatásos és toxicitása miatt csak korlátozottan alkalmazható. Ezért a szklerózis multiplexesek sokféle alternatív terápiával kísérleteznek, köztük a kannabisszal is. Becslések szerint az Egyesült Királyságban a betegek 1–4%-a használ kannabiszt a tünetek enyhítésére.

Az utóbbi években több fázis III vizsgálatot végeztek a kannabinoidok hatásával kapcsolatban szklerózis multiplexben; a legnagyobb ezek közül a kettős vak, placebokontrollált CAMS tanulmány volt, amelyben a kannabisznak a spaszticitásra, a fájdalomra és az alvásminőségre gyakorolt hatását elemezték. A résztvevő betegek hatásosnak találták a kannabiszt, azonban a vizsgálattal kapcsolatban komoly metodológiai problémák merültek fel.

Ezért döntött a MUSEC (MUltiple Sclerosis and Extract of Cannabis) tanulmány elvégzése mellett John P. Zajicek, a Plymouth-i Egyetem munkatársa és kollégái, akik eredményeiket a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry-ban tették közzé. Ebben a vizsgálatban egy standardizált orális kannabisz-kivonatot kaptak a szklerózis multiplexes betegek az izommerevség és a fájdalom csökkentésére, s a hatásosságot az érintettek egy 11 pontos skálán jelölték be.

A 2006 és 2008 közt elvégzett randomizált, kettős vak, multicentrikus vizsgálatban 279 olyan 18–64 éves szklerózis multiplexes beteg vett részt, akik a megelőző 3 hónapban izommerevségtől szenvedtek. Az aktívan kezeltek 2,5 mg Δ9- tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazó kapszulákat kaptak, a többiek külsőre ugyanilyen, de hatóanyag nélküli placebót.

A vizsgálat 1–2 hetes megfigyelési periódus után egy 2 hetes dózistitrációval kezdődött, majd 10 hetes fenntartó szakasszal folytatódott. A résztvevőket a titrálás után a 2., 4., 8. és 12. héten vizsgálták meg. Kezdő adagként a betegek napi kétszer egy kapszulát kaptak, majd – maximum napi 25 mg Δ9THC-ig – növelték az adagot az optimális dózis eléréséig. Az elsődleges végpont az volt, hogy a 12. héten egy 11 pontos skálán milyennek ítélték a betegek a szer hatását az izommerevségre a vizsgálat előtti állapothoz képest (0: sokkal jobb, 10: sokkal rosszabb). Jó hatásnak a 0–3 pontos válaszokat tekintették. A másodlagos végpontokat – a fájdalom, az izomgörcsök és az alvászavar csökkenését – hasonló skálák segítségével értékelték. A statisztikai elemzéseket egyoldalú próbával végezték, s szignifikánsnak a p<0,025 szintű eredményeket tekintették.

A 12. héten a THC-vel kezeltek közül 29,4% számolt be jelentős izommerevség-csökkenésről, míg a placebocsoportban csak 15,7% volt ez az arány (p=0,004). A különbség a legjelentősebb azok körében volt, akik nem szedtek görcsellenes gyógyszert (37,9% vs. 16,3%), s a legkisebb a járni nem tudók alcsoportjában (25,8% vs. 25,0%),

Hasonlóan erősen szignifikáns különbség volt a 12. héten a két csoport között az izomgörcsök enyhülését (30,8% vs. 13,4%, p<0,0025) és az alvásminőség javulását (33,6% vs. 19,4%, p<0,005) illetően.

A fájdalom tekintetében a 12. héten csak marginálisan szignifikáns különbség volt a két csoport között (p=0,028), azonban ha az elemzést azokra korlátozták, akiknek a vizsgálat kezdetén erős fájdalmaik voltak, akkor a ritkább placebohatás miatt itt is szignifikáns eltérést tapasztaltak (29,8% vs. 11,3%, p=0,001).

A THC minden tekintetben (a fájdalom esetében is) hatásosnak bizonyult a vizsgálat 4. és 8. hetében is, s a hatás mértéke hasonló volt a 12. hetihez.

Nemkívánatos események a THC csoportban a személyek nagyobb hányadában (91%) fordultak elő, mint a placebocsoportban (74,6%). A THC csoportban a betegek 21%-a, a placebocsoportban 6,7%-uk szakította meg a vizsgálatot nemkívánatos események miatt. Ezek a THC csoportban a dózistitrálás alatt voltak a leggyakoribbak, s a vizsgálat előrehaladásával egyre ritkultak. A nemkívánatos események közül a neurológiai jellegűek (pl. szédülés, dezorientáció, figyelemzavar, egyensúlyzavar, konfúzió) voltak a leggyakoribbak (71,3%), s ezeket a gasztrointesztinális tünetek követték (41,3%) – a tünetek azonban általában enyhék voltak és spontán megszűntek.

Összességében a THC javasolható a szklerózis multiplexes betegek több tünetének kezelésére is a klinikumban, különös tekintettel a rendelkezésre álló gyógyszerek kis számára és kétséges hatásosságára.

Forrás: Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.