Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-18

A részecskeexpozíció és a hanyatló emberi egészség közötti kapcsolatot vizsgáló legújabb tudományos kutatások a finom (PM2,5) és ultrafinom (UFP<100nm) részecskékre fókuszálnak.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-29

Már kétórányi szállópor-expozíció megnöveli a keringő biomarkerek számát a diabéteszes betegekben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-07

A 10 és 2,5 µm alatti aerodinamikai átmérőjű részecskéknek történő rövid kitettség hatására növekszik a kardiovaszkuláris, illetve légzési megbetegedésekből származó halálozások száma.

#4
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-20

A nanotechnológia sok területen jelen van már mindennapi életünkben. Összeha­sonlítva a többi felhasználási területtel, a nanométeres tartományba eső vékony­rétegek klinikai alkalmazása felé csak lassan nyílik meg az út. Ennek oka gyakran a költségekre, a felhasználásra és az adott klinikai helyzetekben fennálló kockáza­tokra vonatkozó ismereteink hiánya. Szorosabb együttműködésre lenne szükség a kórházi, rendelői gyakorlat és a mérnöki, természettudományos kutatás, fejlesz­tés között. A cikk átfogó képet ad a nem mérnök, nem biofizikus olvasó számára a nanobevonatok sokoldalú orvosi alkalmazásának elveiről, módszereiről, esetleges veszélyeiről.

#5
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-04-25

Az asthma bronchiale a légutak krónikus gyulladásos betegsége. Az orálisan alkalmazott gyógyszerek a vérkeringéssel jutnak a tüdőbe. Ilyenkor a hatás mellett szisztémás mellékhatásokkal is számolni kell, kiváltképp a gyulladáscsökkentő szteroidok per os adagolásakor. Ezért a légúti gyulladás első vonalbeli kezelésére a közvetlenül a tüdőbe juttatott inhalációs kortikoszteroidokat (ICS, inhaled corticosteroid) használjuk.
Int J Gen Med, 2013. március

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.