hirdetés

Légszennyezés és diabétesz

Már kétórányi szállópor-expozíció megnöveli a keringő biomarkerek számát a diabéteszes betegekben.

hirdetés

Wang és mtsai longitudinális panel tanulmányt végeztek 12 keringő biomarker hatszori ismételt mérésével 35 diabéteszes beteg bevonásával, 2013 áprilisától júniusig, a kínai Shanghai-ban. A 0,25 és 10 μm méretű szállópor (PM=particulate matter) valós idejű számát és tömegkoncentrációját vizsgálták. Lineáris kevert modellt alkalmaztak a méret-frakcionált PM koncentrációk és a vér biomarkerei közötti kapcsolatok kutatására, eltérő időablakokban. Bár a magas szállópor- koncentrációnak számos káros egészségügyi hatása ismert, mindezidáig nem vizsgálták méret-frakciók szerint a légszennyezés és keringési biomarkerek közötti rövid távú összefüggéseket.

A rövid idejű szállópor-expozíció szignifikáns kapcsolatot mutatott 5 gyulladásos biomarker, 3 alvadási-biomarker, és egy vazokonstrikcióval kapcsolatos biomarker megnövekedett szintjével. A hatások jelentősen különböztek egymástól a szemcseméret és az időablak függvényében. A kisebb méretnél erősebb kapcsolat mutatkozott, a legszignifikánsabb méretfrakcióknak a 0,25-0,40 μm bizonyultak. Kétórányi szállópor-kitettség a biomarkerek szignifikáns növekedését eredményezheti.

A gyulladásos és érszűkítő biomarkereken tapasztalt hatás csupán az expozíció utáni első 12 órára korlátozódott, míg az alvadási biomarkereken 24-72 óráig kitartott. Például egy átlagban két órás PM0,25–0,40 –expozíció a gyulladásos biomarkerek esetében 6-20%-os, a véralvadási biomarkereknél 19-38%-os, az érszűkítő biomarkereknél 17%-os növekedéssel járt. A PM erősebb hatást gyakorolt a férfi páciensekre, mint a nőkre.

A kutatás eredményei fontos bizonyítékkal szolgálnak az expozíciós időablakok és részecskeméretek szerepére a szálló pornak a vérkeringésben található gyulladásos, véralvadási, és érszűkítő biomarkerekre gyakorolt hatásában, a kínai 2-es típusú diabéteszes betegek körében.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.