Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-20

Az FDA 2019. szeptember 12-én székrekedéssel járó irritábilis bél szindróma (IBS-C) kezelésére engedélyezte az Ibsrela (tenapanor) nevű tablettát.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-21

A magas rosttartalmú táplálék diabetesben és magas vérnyomásban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-25

Az immunterápia hatásfokának növelése alapvető fontosságú. A bél mikrobiommal foglalkozó egyik vizsgálat azt jelezte, hogy a bélbaktériumok száma és diverzitása igen jelentős mértékben hozzájárul a terápia eredményességéhez.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-17

Az Egyesült Államokban végzett nagy megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a hepatocelluláris carcinoma kialakulásának kockázatát.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-02-01

A divertikulózisról kialakított és a szakmai köztudatban elterjedt számos dogma – így a rostszegény étrend meghatározó szerepe a patogenezisben, az antibiotikumok hatásossága a különböző klinikai formákban, a klasszi­kus diagnosztika, a műtéti eljárások indikációja, módja – megdőlni látszik. A betegség felosztása, terminológiája, kórisméje, kezelése mindezek kö­vetkeztében átalakulóban van.

#6
OTSZ Online >> abbott - duphalac
2013-06-10

A székrekedést két fő típusra különíthetjük el az októl függően, az „organikus” és a „funkcionális” obstipációra. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-05-24

A szigorú glikémiás kontrollnak elsősorban a mikroangiopátiás, de kisebb részben a makroangiopátiás szövődmények megelőzése szempontjából van jelentősége 2-es típusú diabéteszben. A cél tehát a minél jobb glikémiás kontroll elérése a lehető legkevesebb hipoglikémiás epizód és egyéb mellékhatás árán.
Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity Targets and Therapy, 2013. április

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2010-04-09

Az elhízás – főleg annak zsigeri formája – elősegíti az inzulinrezisztenciát. Egy járványtani vizsgálat eredménye szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása körülbelül 70%-ban az elhízás terhére írható. A diabetes járványszerű terjedésén csak akkor tudunk úrrá lenni, ha visszaszorítjuk az elhízást. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.