Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-04

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2020 február 24-27-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-08-09

Az FDA 2019. július 17-én engedélyezte a Recarbrio (imipenem, cilasztatin, relabaktám) hármas hatóanyag-tartalmú antibiotikum injekciót.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-22

Az FDA 2018. augusztus 28-án új antibiotikumot engedélyezett. A Xerava (eravaciklin) 18 éves vagy idősebb betegeknél szövődményes hasüregi fertőzések kezelésére használható.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-12

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2018 augusztusában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-06

Az EMA (CHMP) pozitívan véleményezte a felnőttek szövődményes hasüregi fertőzéseinek kezelésére javallott eravaciklin hatóanyagú Xerava készítményt.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-03

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2018 július 23-26-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online
2011-09-14
A béltraktus bármely pontján jelentkezhet a béltartalom elôrehaladását gátló akadály, pl. intraabdominális adhézió, rosszindulatú daganat, intesztinális herniatio. A fô klinikai tünetek: émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, nem távoznak bélgázok és nincs székletürítés. A fizikális vizsgálat során haspuffadás, dobos kopogtatási hang és magas, csengô bélhangok utalnak a diagnózisra. Az elsô vizsgálat többnyire a röntgenfelvétel; esetenként kontrasztanyag nélküli CT végzése is indokolt. A nem szövôdményes obstrukció kezelésének része a folyadékpótlás és az anyagcserezavarok korrekciója, az intesztinális dekompresszió és a bélnyugalom. Érleszorításra vagy perforációra utaló jel, az intraluminális nyomás csökkentésére nem reagáló állapot mûtétet indokol.
Ku lcsszavak : fluoroszkópia, hasi CT, hasi röntge tge tge nvizsgá gá lat, ileus, intr tr aabdominális adhézió, intr tr aabdominális daganat, inte te sztinális her er niatio

Haspuffadás, dobos kopogtatási hang és magas, csengő bélhangok utalnak az ileus diagnózisára. Az első vizsgálat többnyire a röntgenfelvétel. Műtétet érleszorításra vagy perforációra utaló jel, az intraluminális nyomás csökkentésére nem reagáló állapot indokol.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.