hirdetés

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest Dr. Herczegfalvi Ágnes cikkei

  #1
2018-10-05 14:52:00

A gyermekkori mozgászavarok széles spektrumának megismerése viszonylag új és egyre jobban fejlődő területe a gyermekneurológiának. A cikk áttekinti a csecsemő- és gyermekkori mozgászavarok főbb csoportjait, a diagnosztika lehetőségeit és a lehetséges terápiát.

  #2
2018-07-19 12:37:00

A spinális izomatrófia (SMA) a gyermekkor egyik leggyakoribb, sokszor fatális kimenetelű betegsége. Az előrelépést a terápiájában a molekuláris patológiai ismeretek alapozták meg. Az elérhető és lehetséges terápiákat szemlélteti cikkünk.

  #3
2018-04-26 18:45:00

Duchenne-izomdisztrófiában az új terápiák és direkt génterápiák megváltoztatták a betegség természetes lefolyását, jobb életminőséget és életkilátásokat teremtve a betegek számára.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.