Betegtájékoztató - Gyomorrontás, ételmérgezés
Csak egy kis krumplisalátát evett a születésnapi összejövetelen, egy-két órával később mégis gyomorgörcsei támadtak, és hasmenése lett? Nem is hinné, milyen sokan járnak így. Az Egyesült Államokban évente 80 millióan kapnak fertőzött élelmiszer fogyasztásából eredő gyomorrontást, „ételmérgezést”.
Mi az ételmérgezés?
„Ételmérgezés” (ételfertőzés) rendszerint akkor lép fel, ha baktériummal (esetleg vírussal) szennyezett élelmiszert fogyasztunk, és a gyomrunkban, beleinkben szaporodásnak induló kórokozók hatására az emésztőszervek nyálkahártyája gyulladásba jön. A betegség enyhe formáját inkább gyomorrontásnak nevezzük. Mik a tünetek? A beteg hányingerről, hányásról, gyomorgörcsökről és hasmenésről panaszkodik a fertőzött élelmiszer elfogyasztását követő órákban-napokban. Amikor a hányás vagy a hasmenés következtében a kórokozók eltávoznak a szervezetéből, rendszerint jobban lesz. Mi okozhat ételmérgezést? Az eseteknek több mint a fele az élelmiszerek nem elég alapos sütésére-főzésére vagy helytelen tárolására vezethető vissza.Minden negyedik ételmérgezés mosatlan kézzel végzett konyhai munka következménye. A nem elég biztonságos élelmiszerforrások csak az esetek kis hányadáért tehetők felelőssé.