hirdetés

Gasztroparézis

Gasztroparézisnek nevezzük azt az állapotot, amikor az elfogyasztott étel vagy ital a szokásosnál lassabban ürül a gyomorból, illetve hosszabb időt vesz igénybe a táplálék lebontása (emésztése).

hirdetés

A GASZTROPARÉZIS OKAI

 

A gasztroparézis pontos oka máig nem tisztázott, ám többféle hipotézis született a magyarázatára. A legvalószínűbb elkép­zelés szerint az állapot a gyomor izomza­tát beidegző idegek sérülésére vezethető vissza. Ez bekövetkezhet hirtelen, minden átmenet nélkül, de lassan, fokozatosan súlyosbodva is. Utóbbi forma hátterében valamilyen alapbetegség áll, melyek közül a leggyakoribbak:

cukorbetegség

központi idegrendszeri megbete­gedés (pl. Parkinson-betegség, szklerózis multiplex)

autoimmun kórképek (pl. szisztémás szklerózis, lupusz)

refluxbetegség

pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis)

Gasztroparézist eredményezhetnek ezeken kívül bizonyos gyógyszerek (pl. kábító fájdalomcsillapítók, altatószerek, onkológiai betegségek kezelésére használt készítmények), valamint gyomorműtétek (pl. extrém túlsúly csökkentését célzó gyo­morszűkítő műtétek, illetve más betegség miatt végzett gyomorműtétek utáni állapo­tok idegsérülés következtében).

 

A GASZTROPARÉZIS TÜNETEI

 

Gasztroparézis gyanúját kelthetik, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

már alig néhány falatnyi étel elfo­gyasztása után fellépő teltségérzés;

állandó puffadás, böfögés;

hányinger, hányás;

    • az elfogyasztott folyadék visszajutása (regurgitációja) a szájüregbe;

    • étvágytalanság, illetve ennek követ­keztében testsúlycsökkenés és táplálkozási hiányállapotok;

    • székrekedés.

A gyomorürülési zavar imént felsorolt tünetei a gasztroparézishez vezető alap­betegség tüneteivel kombinálódhatnak.

 

A GASZTROPARÉZIS SZÖVŐDMÉNYEI

 

A gyomorürülési zavar tartós fennállása különféle nem kívánt következményekkel járhat.

 

A baktériumflóra egyensúlyának felborulása

Az étvágytalanság és felszívódási zavar együttes folyományaként bekövetkező fogyás mellett előfordulhat, hogy a táp­csatornában normális körülmények között is jelen lévő baktériumflóra egyes tagja túlszaporodnak, ami felborítja a normális bakteriális egyensúlyt. De kórokozó bakté­riumok is elszaporodhatnak a gyomor-bél traktusban. Erre kedvező feltételeket teremt az, hogy a gyomorban túlságosan hosszú ideig időző táplálék könnyen erjedésnek indul, fermentálódik.

 

Gyomorbezoár kialakulása

 

Ugyancsak a lassú ürülés következtében a gyomor lumenében úgynevezett bezoárok alakulhatnak ki és növekedhetnek akár hatalmas méretűre, nem egy esetben a gyomor üregét teljesen kitöltve. A bezoár ételmaradékokból, levált hámsejtekből, esetleg a gyomorba jutó szőr- vagy haj­szálakból álló konglomerátum, az étel útját elzárja a patkóbél és a bélrendszer további szakaszai felé, ami tovább súlyosbítja a las­sú gyomorürülés miatt már egyébként is fennálló kóros állapotot.

 

A vércukorszint ingadozásai

 

Cukorbetegek esetében további kockázatot jelenthet, hogy a gyomorürülés és a felszí­vódás kiszámíthatatlansága miatt a vércu­korszint nagyobb kilengéseket mutathat, ami igen megnehezíti a vércukorszint be­állítását és normális tartományban tartását.

 

Folyadékhiányos állapot (dehidráció)

A gyomorürülés, illetve a felszívódás aka­dályozottsága miatt előfordulhat, hogy a szervezet sejtjeihez nem jut elegendő a normális működésükhöz elengedhe­tetlen folyadékból, ami folyadékhiányos állapotot (dehidrációt) eredményez. A fo­lyadékháztartás egyensúlyának felbo­rulása sok esetben maga után vonja az elektrolitegyensúly zavarait is.

 

A GASZTROPARÉZIS KEZELÉSE

 

A gasztroparézis oka még nem teljesen tisztázott, ezért az megszüntetésére oki terápia sem áll rendelkezésre. Amennyiben a gyomorürülési zavar mögött valamilyen alapbetegség húzódik meg, annak hatásos kezelése sokszor a gasztroparézis javulását vagy rendeződését eredményezheti.

Gasztroparézis eseteiben inkább élet­módbeli változtatások hozhatnak tüneti enyhülést, illetve javíthatják az életminő­séget. Az életmód esetében azt kell szem előtt tartani, hogy a gasztroparézis jelen­tősen megnehezíti a szervezet szükséges tápanyagokkal történő ellátását, ezért tu­datosan kell figyelni ezek bevitelére.

Egyes gyógyszerek – melyeket egyéb­ként gyakran alkalmaznak émelygés, hány­inger enyhítésére – segítik és gyorsítják a gyomor ürülését. Az étkezés előtt körül­belül fél órával kell bevenni ezeket, hogy az étkezés idejére legyen idejük kifejteni hatá­sukat. Ezeket a gyógyszereket mindig orvos javaslatára, az ő utasításai szerint szedje.

Cukorbetegek esetében fontos a vércu­korszint beállítása, mellyel megakadályoz­ható a gasztroparézis súlyosbodása.

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK GASZTROPARÉZIS ESETÉN

 

1. FOGYASSZON ELEGENDŐ FOLYADÉKOT!

 

A megfelelő folyadékbevitel azért fontos, mert a dehidráció önmagában is fokozhatja a hányingert. Egyszerre csak kevés folya­dékot fogyasszon, mert a sok folyadék is fokozhatja a tüneteket, de naponta 1,5-2,5 l folyadékot mindenképp fogyasszon el szép fokozatosan.

A folyadékbevitel módja lehet részben olyan tápszerek fogyasztása is, mellyel egy­idejűleg gondoskodhat a megfelelő kaló­ria- és fehérjebeviteléről is.

 

2. GYAKRAN, DE KIS ADAGOKBAN ÉTKEZZEN!

 

A gasztroparézissel élő betegek általában azt tapasztalják, hogy panaszaik enyhül­nek, ha egyszerre csak kisebb adagokat fo­gyasztanak, ezért a napi táplálékot ossza el több (akár 5-6) kisebb étkezésre.

 

3. RÁGJA MEG ALAPOSAN AZ ÉTELT!

 

Minden falatot alaposan rágjon meg, egé­szen addig, amíg a szájában lévő étel a bur­gonyapüréhez vagy pudinghoz hasonló ál­lagúvá válik. Az arra alkalmas élelmiszerek esetében jó hatású lehet, ha darálva vagy pürésítve, de legalább egészen apróra vág­va fogyasztja.

 

4. ÉRTÉKES TÁPANYAGOKAT TARTALMAZÓ ÉTELEKET FOGYASSZON!

 

A gyomorürülési zavar miatt már viszony­lag kis mennyiségű étel elfogyasztása után is teltségérzet jelentkezhet, és a helyzetet súlyosbítja az esetlegesen fennálló ét­vágycsökkenés is. Éppen ezért gondosan válassza meg, hogy csak értékes tápanya­gokban gazdag ételek kerüljenek a tányér­jára, ugyanakkor kerülje az üres kalóriákat tartalmazó értéktelen nassolni valókat.

 

5. É TKEZÉS UTÁN LEGALÁBB 1-1,5 ÓRÁN KERESZTÜL NE FEKÜDJÖN LE!

 

Függőleges testhelyzetben a gyomor ürü­lése valamivel könnyebb. Éppen ezért az étkezés után 1-1,5 órán keresztül minden­képpen kerülje a vízszintes testhelyzetet.

A fizikai aktivitás egészséges szemé­lyeknél gyorsítja a gyomor ürülését, ezért gasztroparézisben is kedvező hatású lehet. Jól teszi ezért, ha például minden étkezés után sétál egyet.

 

6. CSÖKKENTSE A ZSÍRBEVITELT!

 

A zsírok lassítják a gyomorürülést, ezért nagy zsírtartalmú ételek fogyasztását köve­tően tünetei súlyosbodását tapasztalhatja. Figyeljen arra, hogy ha egy élelmiszerből (tej, tejföl, sajt, húskészítmények stb.) kü­lönböző zsírtartalmú változatok kaphatók, akkor mindig az „alacsony zsírtartalmú”, „csökkentett zsírtartalmú” vagy „zsírmen­tes” címkével megjelölt terméket válassza közülük. Kerülje a zsíros vagy zsírban sült fogásokat.

Előfordulhat azonban, hogy az akarat­lan fogyás ellensúlyozására a kalóriabevitel növelésére lenne szükség, melynek egyik formája a zsírbevitel lehet. Ilyen esetek­ben válasszon ezek közül (például növényi olajat vagy tejszínt).

 

7. CSÖKKENTSE A ROSTBEVITELT!

 

A nagy rosttartalmú ételek ugyancsak lassítják a gyomorürülést, sőt akár bezoárképződés kiindulópontjaként is szolgál­hatnak. Ezért célszerű a rostdús ételek kerülése.

 

8. NE IGYON ALKOHOLT!

 

Nemcsak a zsírban vagy rostban gazdag élelmiszerek lassítják a gyomorürülést, ha­nem az alkohol is. Mindenképpen kívána­tos az alkoholfogyasztás csökkentése, de a legjobb a teljes absztinencia.

 

9. ÜGYELJEN A NORMÁLIS VÉRCUKORSZINT FENNTARTÁSÁRA!

 

Amennyiben cukorbetegséget diagnoszti­záltak önnél, ügyeljen arra, hogy vércukor­szintje mindig a céltartományban legyen, ugyanis az ezen kívül eső vércukorszintek ugyancsak a gasztroparézis tüneteinek súlyosbodásához vezethetnek. Bármilyen kérdés vagy kétely esetén kérdezze meg orvosát, és működjön együtt dietetikusával az étrend összeállításában.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

 

 

 

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.