hirdetés

A D-vitamin pótlás javítja az izom hatékonyságát

Egy új vizsgálat először mutatott ki kapcsolatot a D-vitamin szintje és az izom hatékonysága között. A D-vitamin pótlás javíthatja a vázizmok működését is. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy a D-vitamin-hiányos betegek miért éreznek sokszor fizikai fáradtságot.

hirdetés

Az eredményekről március 18-án, az Endokrinológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a kutatók Harrogate-ben, az Egyesült Királyságban.

A D-vitamin egy hormon, amely a bőrben keletkezik a napfény hatására, illetve kisebb mértékben az élelmiszerekből származik. A D-vitamin hiánya jelentős közegészségügyi probléma, mivel a diagnosztizált esetek száma egyre nő, és hormon elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Emellett az izomfáradtság is gyakori panasza a D-vitamin-hiányos betegeknek. Ez a fáradtság a mitokondriumokkal lehet kapcsolatban, a sejtek „erőműveivel”. A mitokondriumok glükózt és oxigént használnak fel ahhoz, hogy olyan formában állítsák elő az energiát, amilyet a sejt fel tud használni (egy energiagazdag vegyület, az ATP formájában). Az izomsejteknek a mozgáshoz nagy mennyiségű ATP-re van szükségük, és ezt foszfokreatinből állítják elő. Az izomösszehúzódás után a mitokondriumok a foszfokreatin raktárat is feltöltik. A mitokondriumok hatékonyságát azzal az idővel lehet jellemezni, ami a foszfokreatin raktár feltöltéséhez, azaz a foszfokreatin szint helyreállásához szükséges: a mitokondriumok jobb működése esetén ez az idő rövidebb lesz.

A Newcastle-i Egyetem kutatói dr. Akash Sinha vezetésével D-vitamin-hiányos betegekben vizsgálták a foszfokreatin raktár feltöltéséhez szükséges időt. Noninvazív mágneses rezonancia vizsgálattal mérték a munkavégzés utáni foszfokreatin dinamikát 12, súlyosan D-vitamin-hiányos beteg lábikrájában kezelés előtt és D-vitamin terápia után. Ilyen vizsgálatot korábban senki sem végzett.

Az eredmények szerint a 10–12 hétig tartó fix dózisú orális D-vitamin pótlás után szignifikánsan megrövidült a foszfokreatin szint helyreállási ideje (az átlagos fél-helyreállási idő 34,4 mp-ről 27,8 mp-re csökkent; p<0,001). A D-vitamin pótlás után valamennyi beteg arról számolt be,hogy a fáradtsággal kapcsolatos panaszaik, tüneteik enyhültek. Egy párhuzamos vizsgálatban a kutatócsoport azt mutatta ki, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggött a rosszabb mitokondriális működéssel (r=0,41, p=0,009).

Ez a kutatás első ízben igazolta, hogy a D-vitamin szint kapcsolatban áll az izmok hatékonyságával és hogy a D-vitamin pótlás javítja az izom aerob anyagcseréjét. Bár ez csak egy kis vizsgálat, mégis egyértelműen igazolja, hogy az emberben kapcsolat van a D-vitamin és a mitokondriumok között. A továbbiakban a kutatók azt kívánják tanulmányozni, hogy a D-vitamin pótlás segít-e az idősek gyengeségén, illetve javítja-e a nem D-vitamin-hiányos személyek és a sportolók teljesítményét.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.