hirdetés

A derékfájás klinikai lefolyása

A 12 hétnél hosszabb ideig tartó hátfájás esetén kisebb az esély a javulásra, derül ki az új adatokból.

hirdetés

A Canadian Medical Association Journal című folyóiratban 2024. január 22-én megjelent 95 vizsgálatot tartalmazó szisztematikus áttekintés és metaanalízis azt mutatta, hogy a fájdalom pontszáma a 100 pontos skálán 35 ponttal csökkent a kiindulási értéktől 52 hétig az akut (azaz 6 hétnél rövidebb ideig tartó) fájdalommal küzdő betegek körében. A tartós (azaz 12 hétnél hosszabb, de 52 hétnél rövidebb ideig tartó fájdalommal) fájdalommal küzdő betegeknél azonban 52 hét alatt kisebb javulás következett be.

Jó prognózisok

Dr. Lorimer Moseley, az adelaide-i Dél-Ausztráliai Egyetem klinikai idegtudományokkal foglalkozó munkatársa (és a fizioterápia tanszék vezetője) vizsgálatukat egy 2012-es szisztematikus áttekintéshez és metaanalízishez hasonlította, amiben azt találták, hogy a szubakut és a tartós derékfájásban szenvedő betegek fájdalma 6 hét alatt hasonló mértékben csökkent, tehát „a tartósan fennálló csoportban jobb eredményeket mutatott, mint a mostani frissített és továbbfejlesztett analízis.

Moseley és munkatársai tanulmányhoz 95 közleményt tekintettek át, hogy megértsék az akut, a szubakut (azaz 6-12 hétnél rövidebb ideig tartó) és a tartósan fennálló derékfájás klinikai lefolyását. Kizárták a retrospektív kohorszokat és az intervenciós tanulmányokat, valamint a 12 hónapnál hosszabb ideig tartó derékfájással küzdő betegekkel kapcsolatos vizsgálatokat. A kutatók - amennyiben lehetséges volt- összesített adatokon is végeztek metaanalízist, a fájdalom és a rokkantság eredményére vonatkozó adatok felhasználásával.

Az akut fájdalommal küzdő betegeknél a javulás mértéke sokkal jobb volt, mint azt a szerzők remélték: az átlagos fájdalompontszám a kiindulási 56-ról a 6. hétre 26-ra, 52. hétre pedig 21-re javult. A szubakut fájdalomban szenvedő betegek átlagos fájdalompontszáma kiindulási értéken 63 volt, ami 6. hétre 29-re javult, és 52. hétre 31-en maradt. A tartós fájdalommal küzdő betegek átlagos fájdalompontszáma 56 volt a kiinduláskor, a 6. héten 48-ra, 52. hétre pedig 40-re javult.

A szerzők szerint "a szubakut hátfájás esetében közepes vagy magas szintű bizonyossággal lehet javulásra számítani, tehát a prognózis itt elég jó. A rossz hír az, hogy az adatok szerint a 3 hónapnál hosszabban fennálló hátfájása gyógyulási valószínűsége sokkal kisebb, de az erre vonatkozó adatokban nem lehetünk biztosak e metaanalízis alapján"."

A szerzők nem említettek olyan konkrét megközelítéseket, amelyek csökkenthetnék derékfájás szubakutból tartóssá válásának progresszióját. "

 

A tanulmányt a National Health and Medical Research Council Leadership Investigator Grant támogatásával Moseley finanszírozta.

 

forrás: https://www.cmaj.ca/content/196/2/E29

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.