hirdetés

Korai fizikoterápiával a későbbi derékfájás ellen

Az alapellátásban dolgozó orvosoknak érdemes fontolóra venni a derékfájás azonnali fizikoterápiáját a későbbi drága és esetleg fölösleges beavatkozások elkerülésére.

hirdetés

A BMC Health Services Research-ben 2022. július 3-án megjelent új vizsgálatban kimutatták, hogy a derékfájdalom két héten belüli fizikoterápiája esetén a betegeknek a későbbiekben ritkábban van szükségük „kiropraktor”, fájdalom-specialista, vagy orthopéd szakorvos segítségére. Kevesebb képalkotó eljárásra, epidurális szteroid injekcióra szorulnak, és 50%-kal kevesebben 30 napon belül sürgősségi ellátásra azokhoz képest, akik nem kezdtek korai fizikoterápiát.

A derékfájás néha magától elmúlik, de gyakran nem teljes a gyógyulás, és a beteg további ellátást, opioidokat igényel. A probléma kezelése – a műtétek nélkül – az Egyesült Államokban kb. 1,8 milliárd dollárba kerül évente a JAMA-ban 2019-ben megjelent biztosítási és Medicare adatok alapján. Egy 2010-es, a Spine-ban megjelent tanulmány szerint a derékfájdalom miatt évente 2,7 millió sürgősségi megjelenéssel kell számolni.

Dr. Skolasky és munkatársai 980.000 ambuláns megjelenést értékeltek egy 2014-ben zárult 4 éves periódus alatt a Truven MarketScan betegbiztosítási adatok segítségével. Az egyéb betegségek (pl. endometriosis, csigolyatörés) miatti derékfájást nem vették be a feldolgozásba. Az összes beteg mintegy 11%-ánál írt elő a háziorvos fizikoterápiát. Életkor, nem, és a Charlson Morbidity index alapján történt igazítás során kiderült, hogy a fizikoterápiában részesült betegeknél a felére csökkent a „kiropraktor”, a fájdalom-specialista igénybevétele, valamint a – 30 napon belüli - sürgősségi osztályon való megjelenések száma. Az epidurális szteroid-injekciók 66%-kal kevesebbszer volt szükség és 43%-kal kevesebb volt a komolyabb képalkotó-eljárások igénybevétele (mindegyik P<0,001). Ráadásul a korai fizikoterápia alkalmazásával csökkent az ellátás költsége (747 vs 799 USD). Idővel a hatások csökkentek, de továbbra is statisztikailag szignifikánsak maradtak.

30 napnál a korai fizikoterápiás kezelést kapók egészségügyi költségei alacsonyabbak voltak (1180 ± 1500 USD), mint a korai PT-ben nem részesülőké (1250 ± 2560 USD) (P<0,001). Egy év elmúltával a korai fizikoterápiát kapó betegek ellátása valamivel magasabb volt azoknál, akik nem részesültek korai PT-ben (2588 vs 2510 USD), ami valószínűleg a több vizit, és nem a specialisták igénybevételének a következménye.

A fizikoterápia célja a beteg pillanatnyi fájdalmának és fizikai korlátozottságának csökkentése, de megmutatja a betegeknek a fájdalomcsökkentő testgyakorlatokat, és az egyéb gyógyszermentes lehetőségeket is, ami hosszú távon csökkenti az egészségügyi költségeket is.

Dr. Skolasky és munkatársai a fizikoterápiára való irányítás tekintetében jelentős eltéréseket találtak az Egyesült Államok egyes régiói között: a derékfájás kezdete utáni 90 napban az északi államokban 1,6-szor gyakrabban, a déli államokban 0,82-szer ritkábban irányították a betegeket fizikoterápiára. Számos vizsgálatban kimutatták, hogy a betegek számára előnyös és boldogan vesznek részt a távgyógyításos fizikoterápiában.

Forrás:

Rushton K. Early PT for lower back pain sends fewer patients to specialists. Medscape Medical News. August 11, 2022.

Marrache M, Prasad N, Margalit A, et al. Initial presentation for acute low back pain: is early physical therapy associated with healthcare utilization and spending? A retrospective review of a National Database. BMC Health Serv Res 22, 851 (2022). https://doi.org/10.1186/s12913-022-08255-0

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.