hirdetés

A diabeteses nephropathia kezelési irányvonalainak fejlődése

A gyógyszerek fejlődése és az intenzív kutatások eredményeképpen a diabeteses nephropathia kezelési irányvonalai az utóbbi években állandó változáson mennek át. A betegellátással kapcsolatos ajánlásokat különösen az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlókkal és az angiotenzin II receptor blokkolókkal (ARB) folytatott vizsgálatok, illetve a renin–angiotenzin rendszer egyre alaposabb megértése befolyásolták. Az alábbi cikkben a szerző beszámol a diabeteses nephropathia kezelési irányvonalainak alapjairól és a szakterületen elért legújabb eredményekről. Leírja az új módszerek kutatási hátterét, és kiemel bizonyos antihipertenzív és vesekímélő kezelési eljárásokat, amelyek alkalmazásával csökkenthető a nephropathia és a kardiovaszkuláris eltérések kockázata cukorbetegek esetében.

Az Egyesült Államokban a végstádiumú vesebetegség (ESRD, end-stage renal disease) az esetek 44%-ában cukorbetegség következményeképpen alakul ki.1 A diabeteses nephropathia, amelyet többek között a vizelet albumintartalma jelez, 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben egyaránt növeli a kardiovaszkuláris halálozást. Már az albuminkiválasztás csekély fokozódása is emelkedett kardiovaszkuláris kockázattal jár.2 Ha a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma 2010-re megkétszereződik, a nephropathiával és következményeivel kapcsolatos költségek meghaladhatják az 1998-as ráfordítások dupláját, így óvatos becslés szerint is elérhetik a 28 milliárd dollárt.3 Ez a növekedés azonban nem elkerülhetetlen. Ha sikerül elérni, hogy már a nephropathia korai jeleire hatásos kezeléssel válaszoljunk, a valóságban soha nem kell majd e becslésekkel szembenéznünk.

A diabeteses nephropathia jellemzői

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 40%-ánál a kórlefolyás során valamikor nephropathia alakul ki (a kockázati tényezők4,5 ismeretében ez nem meglepő; 1. táblázat). A microalbuminuria (a vizelet szabványos csíkteszt segítségével nem kimutatható mértékű albumintartalma) 2-es típusú cukorbetegségben a kardiovaszkuláris események kockázatának növekedésével jár. A vizeletbe 24 óra alatt kiválasztott albumin mennyiségének értékelése a következő: 30 mg alatt normális, 30–299 mg esetén microalbuminuria, 300 mg felett macroalbuminuria.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
George L. Bakris, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.