hirdetés

A dialíziskezelés aktuális helyzete Magyarországon

Végállapotú vesebetegség miatt 2001-ben a világ 120 országában összesen 1479000 beteg részesült vesepótló kezelésben, olvashatjuk a legfrissebb összeállításban, amely a Fresenius világhálózat felmérésén alapul.1 A 120 ország lakossága a világ népességének 90%-át (5,7 milliárd lakos), a közel 1,5 millió kezelt beteg a vesepótló kezelésben részesülők 99%-át jelenti. A vesepótló kezelésben részesültek között a hemodialízissel (HD) kezeltek száma 1015000 (68,7%), a peritoneális dialíziskezelésben (CAPD) részesülők száma 126000 volt (8,5%). Transzplantált vesével 338 000 ember élt a 2001. év végén (22,8%). A vesepótló kezelésben (hemodialízis+peritoneális dialízis+transzplantáció) részesülő betegek prevalenciája 240/millió lakos, a dializált betegek (hemodialízis+peritoneális dialízis) prevalenciája pedig 185/millió lakos volt. A különböző világrészekre, régiókra vonatkozó prevalenciaértékeket az 1. táblázat mutatja be.

A 2001. év végén az összes dializált beteg 58%-át 5 országban (USA, Japán, Németország, Brazília, Olaszország) kezelték, amelyek együttvéve a világ népességének kevesebb mint 12%-át képviselték. A sorban utánuk következő 10 ország a betegek 21%-át dializálja és a népesség 29%-át képviseli, míg a Föld népességének 50%-át képviselő 105 országban a betegek újabb 21%-a részesül dialíziskezelésben. A dialíziskezelések 89%-ában hemodialízist, 11%-ában peritoneális dialízist végeztek.

Az Európai Unióban, az USA-ban és Japánban a hemodializált betegek száma átlagosan 5-6%-kal nőtt, a világ többi országában ez a növekedés megközelítette a 10%-ot. Hemodialízis kezelést mintegy 20000 dialízisközpontban végeztek, közel 5300 beteg otthoni hemodialízis kezelésben részesült. A hemodialízis kezeléshez felhasznált dializátorok több mint 50%-a szintetikus alapanyagú, „high-flux” dializátor volt. A „low-flux” dializátorok alkalmazása és a dializátor-újrafelhasználás a 2000. évhez képest 2001-ben csökkent. A hemodialízis kezelés fajtái közül a legújabb, on-line szubsztitúciójú dializáló oldattal végzett hemodiafiltrációs (HDF) kezelés 23%-os növekedést mutatott, aránya jelenleg az összes kezelés 2%-ára tehető. Míg az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió országaiban az összes hemodialízissel kezelt beteg 64%-a élt a 2001. év végén, addig a peritoneális dialízisekből ezek az országok csak 47%-kal részesedtek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kiss István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.