hirdetés

A Fabry-betegség tünettana

Dr. Constantin Tamás, Dr. Székely Annamária, Dr. Ponyi Andrea, Dr. Németh Krisztina, Dr. Erdős Melinda, Prof. dr. Maródi László, Prof. dr. Fekete György; a Budapesti és a Debreceni Fabry Munkacsoport

A Fabry-kór tünetei igen változatosak, a betegség súlyossága is széles skálán mozog. Olykor fiatal felnőtt korban, máskor késôbb jelentkeznek az első kóros jelek és tünetek. A betegek nagy részét hosszú évekig, évtizedekig gyermekgyógyász, bőrgyógyász, kardiológus vagy ideggyógyász szakorvos gondozza a résztünetek miatt, anélkül, hogy a tünetegyüttest közös nevezőre hoznák, a Fabry-kór diagnózisát megállapítanák. Az időben felismert betegség enzimpótlással kezelhető.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Constantin Tamás
a szerző cikkei

Dr. Székely Annamária
a szerző cikkei

Dr. Ponyi Andrea
a szerző cikkei

Dr. Németh Krisztina
a szerző cikkei

Dr. Erdős Melinda
a szerző cikkei

Prof. dr. Maródi László
a szerző cikkei

Prof. dr. Fekete Gyorgy
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.