hirdetés

A fel nem használt rákellenes gyógyszerek újrahasznosítása

A fel nem használt rákellenes gyógyszerek begyűjtését és arra rászoruló betegekhez történő eljuttatását vállalta magára 2 amerikai cég.

hirdetés

Az amerikai Memphis (Tennessee) városában két start-up cég (a Good Shepherd Pharmacy és a RemediChain) arra vállalkozik, hogy az FDA által indított pilot program keretében a magánszemélyek és az onkológiai intézetek által adományozott, fel nem használt kemoterápiás tablettákat és kapszulákat összegyűjti és olyan betegeknek adja, akik nem tudnák azokat megvásárolni. [Az USA-ban a különféle betegbiztosítások jelentős része nem terjed ki a méregdrága kezelésekre, és gyógyszerekre vagy csak részben fedezi azt, így a betegre igen jelentős többletteher (co-payment) hárul. Az amerikai orvos kénytelen ezt is figyelembe venni a beteg kezelésének megtervezésekor.]

A fel nem használt rákellenes gyógyszerek újrahasznosításának lehetőségéről , szükségességéről és hasznosságáról legutóbb 2018. decemberében írt 5 prominens orvos nem csak orvosi, humánus, de környezetvédelmi szempontból is fontos cikket a The Oncologist c. lapban (Layton). Dr. Phil Baker gyógyszerész – aki mindkét fenti vállalkozás alapító tagja –izgatottan várja FDA döntését a fel nem használt nagy értékű, életmentő gyógyszerek elosztásának engedélyezéséről.

A Good Shepherd és a RemediChain újonnan alapított, kislétszámú, 10-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások a legkorszerűbb adatfeldolgozó kapacitással rendelkeznek az igen szigorúan szabályozott gyógyszer-ellátás területén. A Good Shepherd gyógyszertárba kerül pl. az áttétes emlőrákos betegségben elhunyt asszony után megmaradt, fel nem használt palbociclib (Ibrance, Pfizer), amely az emlőrák endokrin kezelése mellé adott szer, egy havi adagjának ára jelenleg kb. 766,000 Ft, melyet Magyarországon a biztosító fizet. A RemediChain képezi a Baker-féle elképzelés logisztikai szervezetét, mely a felajánlott gyógyszereket az Egyesült Államok bármelyik államában élő, arra rászoruló betegeknek szállítaná ki. A visszajutatott gyógyszerek – bárhonnan is származnak – összes adatát (gyártását, kiszállítását, lejáratát, stb.) a RemediChain a legkorszerűbb „blokklánc” technológia segítségével beszerzi, biztosítva és tanusítva ezzel a gyógyszer eredetét és minőségét. Az FDA engedély megszerzése mellett az is fontos, hogy legyőzzék a betegek bizalmatlanságát az ajándékba kapott gyógyszerekkel szemben, hisz ily módon pontosan azonosítható lenne a gyógyszer eredete és megbízható a minősége.

Felmerülhet a kérdés: miért éppen a daganatellenes szerek újrahasznosítását kísérlik meg ezek a vállalkozók? Baker Doktor szerint a daganatellenes gyógyszerek nagyon drágák, és nagy az igény rájuk. A legújabb kemoterápiás szerek tablettás formában jelennek meg, és a havi adagjuk akár 30.000 – USD körül is lehet (2019. május elején ez kb. 8 millió forint). Mivel az előrehaladott daganatos betegek kb. 40%-az életet meghosszabbítani szándékozó kezelés ellenére meghal, sok betegnél pedig a súlyos mellékhatások miatt kell abbahagyni a kezelést, vagy azért, mert az adott gyógyszer mellett a betegség progrediál, a háztartásokban és intézményekből számos onkológiai készítmény "megmarad".  Az FDA csatlakozott az ötlethez, ráadásul két nagy egészségügyi rendszer (Indiana University Heylth és a WakeMed Hospitals and Health) is magáévá tette a kezdeményezést több kisebb vállalkozással konzorciumot alkotva. Az új, próbára bocsájtott eljárás a szövetségi Drug Supply Chain Security Act része. Az FDA ki akarja próbálni azokat az eszközöket, melyek növelik a gyógyszerellátás biztonságosságát. A gyógyszeripar a blokklánc segítségével követni tudja a gyógyszert a gyártástól kezdve a szállításig és az eladásig. Itt viszont megszakad a követés lehetősége, a gyógyszer egy kemoterápiás infúziós ambulanciára, vagy egy ápoló otthonba – vagy éppen egy beteg otthonába - kerülve kikerül a hálózatból.

Az új, próbaképpen elindított eljárás megkísérli követni a gyógyszerek további útját, begyűjteni a megmaradt, méregdrága készítményeket és épségben, biztonságosan eljuttatni azokat a rászorulókhoz. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The Oncologist

3. Medscape Medical News > Oncology News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.