hirdetés

A gasztrointesztinális endoszkópok tisztításának és fertőtlenítésének irányelvei és módszertana

Endoszkópiával kapcsolatos fertőzések

A nem megfelelően előkészített endoszkópos eszközökkel mikroorganizmusok terjedhetnek betegről betegre, továbbá a betegről a vizsgáló személyekre. A bakteriális fertőzések átvihetők endoszkópia során, így például leggyakrabban Salmonella- vagy Pseudomonas-fertőzés. Vírusbetegségek, mint a hepatitis B és C szintén terjedhetnek endoszkópia során. Az immundeficienciában vagy súlyos neutropeniában szenvedő, az immunszuppresszív kezelésben vagy kemoterápiában részesülő, illetve a műbillentyűvel élő betegek fokozott fertőződési kockázatnak vannak kitéve. Az endoszkópos retrográd kolangiográfia és minden terápiás endoszkópos eljárás növeli a fertőződés veszélyét. A tünetmentes fertőzésben (hepatitis, HIV, tuberculosis, Helicobacter pylori) szenvedő betegek nincsenek tudatában fertőzöttségüknek, ezért minden beteget potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni. Újabb ismeretek alapján prionok okozta betegségek, például a Creutzfeldt–Jakob-betegség szintén kockázatot jelent, és bizonyított, hogy emberről emberre is átvihető. A prionokat igen nehéz kimutatni és eradikálni. Jelenleg kidolgozás alatt állnak azok a kémiai és hőkezelésen alapuló módszerek, amelyek segítségével lehetővé válik a prionok okozta kórképek átvitelének kivédése.

Az endoszkópiát végző személyzet veszélyeztetettsége

A különböző kórokozók a betegről az endoszkópiát végző személyzetre átvihetők. Ezért szükséges az endoszkópos készülékről és tartozékaikról eredő fertőződéssel szembeni védelem biztosítása. Gumikesztyű, védőmaszk és védőszemüveg segítségével megelőzhető a vizsgáló személyzet vérrel és testnedvekkel történő kontaminációja. A mérgezések és az allergiás reakciók elkerülése végett szükséges, hogy a személyzet a fertőtlenítéshez használt vegyszerektől is védve legyen. A tisztítás és dezinfekció optimálisan külön szellőzési rendszerrel rendelkező külön helyiségben történik, a fertőtlenítőszereket zárt helyen kell tárolni. Tanácsos az endoszkópiát végző személyzet hepatitis B vírus elleni oltása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.