hirdetés

A hagyományos mammográfia jobb a komputeres emlővizsgálatnál

A komputer által interpretált digitális mammográfia szignifikánsan kevesebb emlőrákot azonosított, mint a standard, film alapú emlővizsgálat vagy a direkt digitális radiográfia – ezt mutatta ki egy nagy kanadai szűrővizsgálat.

hirdetés

A komputeres radiográfia (CR) rákdetekciós rátája mintegy 20%-kal alacsonyabb volt, mint akár a direkt digitális radiográfiáé (DDR), akár a standard filmes mammográfiáé (SFM). A vizsgálatot a Radiology online kiadása közölte május 14-én.

„A CR esetében a rák detekciójának esélye szignifikánsan – 21%-kal – alacsonyabb, mint a többi vizsgáló eljárásnál” – mondta Anna M. Chiarelli PhD, a torontói Ontariói Rákkezelő munkatársa, a közlemény első szerzője. „Ez azt jelenti, hogy az SFM-hez képest 100 000 szűrt nőben 10-zel kevesebb rákot lehet detektálni a módszerrel.”

„Vizsgálatunk azt jelzi, hogy ha egy szűrőprogram alkalmazza mind a CR, mind a DDR módszert, akkor a két technológia teljesítményét külön-külön kell értékelni, és meggondolandó, hogy ne informálják-e a nőket arról, hogy a CR-nek kisebb a rákdetekciós aránya” – tette hozzá dr. Chiarelli.

Több randomizált vizsgálat igazolta, hogy a standard, film alapú mammográfia csökkenti az emlőrák halálozását. Újabban bizonyítékok vannak arra, hogy a digitális mammográfiának nagyobb az emlőrák detekciós rátája, mint a filmnek, amelyről ismert, hogy érzékenysége kisebb az 50 évesnél fiatalabb, valamint a tömött emlőjű nőknél és azoknál, akik hormonpótló terápiát alkalmaznak.

Kétféle digitális képalkotó módszer létezik az emlő vizsgálatára. A DDR egy online rendszer, amelynek detektorai valós időben rögzítik a képet; ennek jobb a kontraszt felbontóképessége, mint a filmnek, de erős kontrasztú objektum esetén rosszabb a térbeli felbontása. A CR offline rendszer, amelynél a detektor által érzékelt képből egy külső olvasó egység generál digitális képeket.

Mint a szerzők írták, a legtöbb digitális versus film mammográfia összehasonlításkor DDR rendszert alkalmaztak. A tipikus eredmény a hasonló rákdetekciós arány és pozitív prediktív érték volt. Az a kevés vizsgálat, amelyben a CR-t és az SFM-et vetették össze, vagy nem mutatott különbséget, vagy nagyobb emlőrák detekciós arányt és pozitív prediktív értéket talált a CR alkalmazásakor. Chiarelliék vizsgálatáig egyetlen prospektív tanulmány sem hasonlította össze mind a három módszert.

Chiarelli és kollégái 2008-ban és 2009-ben 50–74 éves nőket három csoportra osztottak, s az egyes csoportokat SFM-mel, CR-rel, illetve DDR-rel szűrték emlőrákra. A végső elemzést 403 688 SFM-mel vizsgált, 220 520 DDR-rel és 64 210 CR-rel szűrt nő adatain végezték. Minden résztvevőnél standard kraniokaudális és mediolaterális ferde képet készítettek. A követési idő 1 év volt.

Az 1000 nőre eső rákdetekciós arány a DDR esetében 4,9, s az SFM-ében 4,8 volt – a két eredmény statisztikailag nem különbözött. Ezzel szemben a CR detekciós rátája csak 3,4 volt, ami szignifikánsan kisebb volt, mint az SFM megfelelő eredménye (esélyhányados [OR]: 0,79, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,68–0,93).

Az SFM-mel összevetve a DDR szignifikánsan kisebb valószínűséggel detektálta a rákokat azokban a nőkben, akiknek családi anamnézisében emlőrák fordult elő (OR: 0,81, p=0,01), viszont szignifikánsan nagyobb valószínűséggel mutatta ki az in situ duktális karcinómát (OR: 1,30, p=0,02).

A CR az SFM-nél szignifikánsan kisebb valószínűséggel mutatta ki az invazív rákokat (OR: 0,80, p=0,01), az 50–59 éves nők rákjait (OR: 0,77, p=0,02), az ismételt vizsgálaton a rákot (OR: 0,75, p=0,002), a kevésbé tömött emlőkben (OR: 0,76,p=0,001), a negatív családi anamnézisű nőkben (OR: 0,75, p=0,001), a posztmenopauzás nőkben (OR: 0,78, p=0,003) és az ösztrogént nem használó nőkben (OR: 0,77, p=0,002) a rákot.

A pozitív prediktív értékek nem különböztek szignifikánsan egymástól.

Bár a közlemény csak pár napja jelent meg, a kutatók megosztották az eredményeket az egészségügyi tisztviselőkkel, és ennek azonnali hatása volt Ontarióban. Egy napilap szerint Ontarióban az összes CR gépet (amelyek kb. negyedrészét teszik ki a mammográfoknak) DDR gépekre fogják cserélni, ami mintegy 25 millió dollárnyi kiadást jelent.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.