hirdetés

A „harcos gén” kapcsolata az antiszociális viselkedéssel

A monoamin-oxidáz A (MAOA) gén egyik polimorfizmusa összefügg az antiszociális viselkedés nagyobb kockázatával olyan fiatalok körében, akik gyermekkorukban erőszaknak vagy rossz bánásmódnak voltak kitéve.

hirdetés

„Azt találtuk, hogy – amint azt már korábban kimutatták – a MAOA gén elváltozása fokozza azoknak az antiszociális viselkedését, akiket kora gyermekkorukban káros hatások értek” – mondta a vizsgálat vezetője, Isabelle Ouellet-Morin, a Montreali Egyetem (Kanada) kriminológus professzora. Úgy látszik, ez az elváltozás a környezetre való érzékenység genetikai markere.

A vizsgálat eredményeit a British Journal of Psychiatry 2016. januári száma közölte.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az úgynevezett „harcos gén” – a MAOA egyik formája (allélja) – összefügg az agresszív viselkedéssel. Ezt azzal próbálták magyarázni, hogy az ok a monoamin transzmitterek (pl. szerotonin, dopamin) lebomlása. Az X kromoszómán található génnek az a formája, amely összefügg az antiszociális viselkedéssel, csökkent enzimatikus aktivitású monoamin-oxidázt kódol, és a férfiak mintegy 30%-ának sejtjeiben hemizigóta formában van jelen.

Azok a korábbi vizsgálatok, amelyek a génnek a viselkedésre gyakorolt hatását próbálták felmérni, ellentmondásosak voltak. Dr. Ouellet-Morin és munkatársai 327 fiút vontak be longitudinális vizsgálatukba óvodás korukban, és több mint 15 évig követték őket. Azok között, akik gyermekkorukban erőszaknak (pl. szülői rossz bánásmódnak, szexuális vagy fizikai abúzusnak) voltak kitéve, serdülőkorban gyakoribb volt a magatartászavar és felnőttkorban az antiszociális viselkedés, beleértve a letartóztatás és az élettárssal szembeni erőszak valószínűségét.

Fontos tény, hogy a MAOA-polimorfizmussal rendelkezőkre nagyobb valószínűséggel volt jellemző az antiszociális viselkedés, mint azokra, akikkel rosszul bántak gyermekkorukban, de a génpolimorfizmust nem hordozták.

Az eredmények összhangban vannak azzal a szemlélettel, amely szerint a genetikai hajlamok nagyobb valószínűséggel nyilvánulnak meg akkor, ha a személy károsító körülmények között él. Egy 2009-ben végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a bántalmazott gyermekek agresszivitását befolyásolta a MAOA-genotípus. Abban a vizsgálatban az is kiderült, hogy a mérsékelt fokú trauma agressziót kiváltó hatása kisebb volt, mint az extrém mértékű traumáé.

Dr. Ouellet-Morin arra figyelmeztet, hogy az eddigi kutatásokból még semmilyen klinikai következtetést nem lehet levonni.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.