hirdetés

A húgyúti fertőzések rendkívül gyakoriak a szkizofrénekben

A relapszus állapotában levő szkizofrénekben 29-szer akkora a húgyúti fertőzés valószínűsége, mint az egészséges személyekben.

hirdetés

A húgyúti fertőzések, amelyek fájdalmas és gyakori vizeléssel járhatnak, gyakori betegségek, de a szkizofrénia miatt kórházba került betegekben még sokkal gyakoribbak, mint az egészséges emberekben vagy a remisszióban lévő szkizofrénekben – mondta dr. Brian J. Miller, a Georgia Regents Egyetem orvoskarának pszichiátere, aki az ezzel kapcsolatos, a Journal of Clinical Psychiatry-ban megjelent kutatás első szerzője volt.

A vizsgálat során összehasonlították a húgyúti fertőzés gyakoriságát 57 relapszusban lévő, kórházban fekvő betegben, 40 stabil állapotú, ambulánsan kezelt szkizofrén személyben és 39 egészséges kontroll személyben. Az eredmény: a kórházi betegekben 35 százalékos, míg a másik két csoportban 5, illetve 3 százalékos volt a húgyúti fertőzés előfordulása. Ha az adatokat a nemre és a dohányzásra nézve korrigálták, akkor a relapszusban levő szkizofrénekben kis híján 29-szeres volt a húgyúti fertőzés kockázata az egészséges kontrollokhoz képest.

Bár még túl korai lenne megállapítani, hogy a húgyúti fertőzés vagy a szkizofrénia relapszusa az elsőként jelentkező probléma, együttjárásukból az a következtetés vonható le, hogy a relapszusban lévő szkizofrénekben vizsgálni kell, hogy nincs-e húgyúti fertőzésük – mondta dr. Miller.

A relapszus során a betegeknek téveszméik lehetnek és olyan tüneteik, amelyek akadályozzák a jó higiénés állapot fenntartását és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását – ezek a tényezők növelik a húgyúti fertőzés kockázatát. Dr. Miller azonban, aki a vizsgálat során látott olyan betegeket, akiknek pszichiátriai állapota pusztán attól javult, hogy húgyúti fertőzésükre antibiotikumot kaptak, azt mondja, hogy a húgyúti fertőzés is lehet a relapszust kiváltó ok.

Ez a furcsa kapcsolat egy fertőzés és egy agyi rendellenesség relapszusa között megmutatkozik a demencia esetében is. Az egyre agresszívebb és pszichotikus tüneteket mutató demens betegek jelentős hányadának húgyúti fertőzése van. Ha ezt kezelik, akkor a demenciával kapcsolatos problémák is enyhülnek. „A kérdésünk az volt, hogy ’Létezik-e ugyanez a jelenség a szkizofrén betegekben is?’, és bizonyítékaink szerint a válasz: igen” – mondta dr. Miller.

Bizonyos, hogy az immunrendszer is szerepet játszik abban a heterogén rendellenességben, ami a népesség mintegy 1 százalékát érinti, hallucinációkat, depressziót, gondolkodási zavart és a társas viselkedés megromlását okozva. Azokban, akiknek anyja a terhesség alatt valamilyen súlyos fertőzésen, például influenzán vagy tüdőgyulladáson esett át, szignifikánsan nagyobb a valószínűsége a szkizofrénia kialakulásának.

Dr. Miller és mások azt gyanítják, hogy az anya fertőzése valamiképpen átprogramozza a magzat immunrendszerét, s a születés után reakciói extrémebbek lesznek – hol agresszívebb, hol passzívabb lesz az immunrendszerük –, és ez érzékenyíti őket mind a fertőzésekre, mind pedig az autoimmun betegségekre. A szkizofrén betegek átlagosan 15–20 évvel korábban halnak meg, mint a népesség tagjai, nyolcszor akkora náluk a tüdőgyulladás kockázata és majdnem 5 százalékkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy valamilyen fertőzés miatt meghalnak.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.