hirdetés

A kolonoszkópia csökkenti a halálozást

A colorectalis rák szempontjából veszélyeztetett csoportban a kolonoszkópia a széklet okkult vértesztjével együtt vagy anélkül végezve is csökkenti az összegzett mortalitást – állapították meg egy nagy prospektív kohorszvizsgálatban.

hirdetés

A Veterans Administration 21 és 89 év közötti betegeit (n = 2123) maximálisan 16 éven át követték nyomon, és ez alapján azt találták, hogy az összegzett halálozás 33,2 százalékkal csökkent. Az utánkövetési idő alatt elhunyt betegek közül szignifikásnan kisebb hányad esett át kolonoszkópián (18,5 százalék vs. 23 százalék) vagy a széklet okkult vértesztjével kiegészített kolonoszkópián (17,4 százalék vs. 23,9 százalék), és szignifikásnan nagyobb volt közöttük azok aránya, akiknél semmilyen szűrővizsgálat nem történt (41,4 százalék vs. 28 százalék) – számolt be dr. Martin Tobi, a Pennsylvania Egyetem kutatója az évente megrendezett Digestive Disease Week rendezvényen.

A kolonoszkópia nélkül elvégzett székletvér-teszt (FOBT, fecal occult blood testing) nem mutatott összefüggést a mortalitás változásával; az elhunyt betegek 25 százalékánál, az utánkövetés végén még életben lévő betegek 22 százalékánál került rá sor. A felmérésben 1995 és 2012 között ellátott ambuláns betegek vettek részt; nem szűrővizsgálati populációról volt szó, a betegek egy részénél fennállt valamilyen tünet, míg a másik részénél nem. A résztvevőket átlagosan 8 éven át követték nyomon. A vizsgálatba való belépéskor kockázati kérdőív segítségével mérték fel a colorectalis rák kockázatát, ezen belül figyelembe vették a kórelőzményben előforduló daganatos betegséget és gyulladásos bélbetegséget, a tüneteket, valamint a családban előfordult betegségeket. A halálozásra, valamint a FOBT-ra és kolonoszkópiára vonatkozó adatokat az orvosi dokumentáció manuális átvizsgálásával gyűjtötték ki.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a kolonoszkópia és FOBT miként befolyásolja a colorectalis rákkal összefüggő halálozást, bár jelenleg is folynak széles körű véletlen besorolásos vizsgálatok az összefüggések feltárására. Ezek végső eredményeire azonban még több mint egy évtizedet várnunk kell. A mostani vizsgálat résztvevőinek jelentős hányadánál nem álltak ugyan rendelkezésre teljes körű adatok, a vizsgált nagy populáció adatai azt jelzik, hogy valóban lézetik az összefüggés a FOBT-tal vagy anélkül végzett kolonoszkópia és a teljes halálozás között.

„További elemzésekre van szükség anank meghatározására, hogy a kolonoszkópia tényleges pozitív hatása valóban ok-okozati kapcsolatot jelez vagy csak valamilyen zavaró tényező következménye – például az egészséges felhasználók okozta torzítás” – zárja eredményeik ismertetését dr. Martin Tobi.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.