hirdetés

A korai kezdetű bazálsejtes carcinoma összefüggése a szoláriumhasználattal

A bazálsejtes carcinoma (BCC, basal cell carcinoma) a leggyakrabban diagnosztizált humán rosszindulatú daganat. E tumortípus egyik veszélyét az adja, hogy gyakran alakul ki létfontosságú anatómia képletek közelében (pl. szem, orr, ajak), és korai kezelés hiányában jelentős fokú alaki torzulásokat eredményezhet. A BCC-t egészen a közelmúltig a késői felnőttkor betegségének tartották, mely leginkább a férfiakat érinti. Az újabb adatok azonban azt jelzik, hogy a BCC incidenciája meredeken emelkedik a fiatal felnőttek, ezen belül is elsősorban a nők körében is. A BCC prognózisa általában kedvező, és halálozási aránya is alacsony, azonban a daganat kiújulhat, melynek kezelése nehézségeket okozhat. Ezen túlmenően további kockázatot jelent, hogy a BCC-vel diagnosztizált betegek csoportjában jelentősen emelkedett az újabb BCC tumorok előfordulásának esélye.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.