hirdetés

A nervus occipitalis ingerlésének terápiás hatása

A szerzők nyolc, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló, cluster fejfájásban szenvedő beteg idegingerléses kezelésének hosszú távú eredményeiről számolnak be. A betegek választhattak három kezelés: a n. occipitalis ingerlése, a n. trigeminus destrukciós kezelése és a mély agyi ingerlés között; mind a nyolc fő az első lehetőséget választotta. Ezután elektródot helyeztek be valamennyi beteg nyakszirti régiójába, mindkét oldalon (az első beteg esetében először féloldali ingerléssel próbálkoztak). Áramforrásként az abdominális, illetve subclavicularis régióba beültetett generátor szolgált. Az ingerlést távirányítóval lehetett szabályozni.
   A betegek (hét férfi és egy nő) átlagéletkora 46 év (32–57 év) volt, és átlagosan 6 éve szenvedtek idült cluster fejfájásban. A követési idő középértéke 20 hónap (6–27 hónap) volt. Hat beteg reagált olyan jól a kezelésre, hogy azt más cluster fejfájásos betegeknek is kész volt ajánlani. Közülük ketten a tünetek jelentős (90–95%-os) enyhüléséről, hárman mérsékelt (40, 60, illetve 20–80%-os) javulásról számoltak be, egy beteg pedig enyhe javulást tapasztalt a rohamok gyakoriságában és intenzitásában. A hatás kialakulása hetekig vagy hónapokig tartott. Amikor a stimulátor kimerült, rövid időn belül ismét rosszabbodás következett be. Nemkívánatos hatások csak az elektródok elmozdulásából és az akkumulátor hibájából adódtak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. med. Johannes Weiß Bad Kissingen
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.