hirdetés

A progeszteronreceptorokkal kapcsolatos gyakorlati problémák

Az ösztrogénreceptor (ER, estrogen receptor) bizonyult legjobb támadáspontnak az emlőrák kezelésében és megelőzésében. Az ER-státus és a hormonablációra adott válasz kapcsolatát eredetileg áttétes emlőtumorban szenvedő nők körében figyelték meg, jóval a tamoxifennek az Egyesült Államokban való 1978-as forgalomba hozatala előtt. A tamoxifen hosszú távú adjuváns terápia céljából történő kifejlesztése, valamint hatékonyságának véletlen besorolásos klinikai vizsgálatokban való felmérése jelentős mértékben javította a betegségmentes és az összegzett túlélést is – de csak az ER-pozitív betegek körében.  Sajnos – mint a rákbetegség legtöbb terápiás célpontja esetében megfigyelhető – nem minden ER-pozitív beteg reagál a kezelésre, annak ellenére, hogy a kezdeti felméréseket szigorú minőségi ellenőrzés mellett együttműködő munkacsoportok végezték. A megoldás egyszerűnek tűnt, hiszen az ösztrogén elengedhetetlen szerepet tölt be a progeszteronreceptor (PgR, progesterone receptor) indukciójában, és ebből kifolyólag az ER+/PgR+ emlőtumoroknak nagyobb arányban kellett volna reagálniuk a tamoxifenkezelésre. Az áttétes emlőtumorok adatainak adjuváns terápiára való extrapolációja kevésbé biztató képet festett. Kezdetben ígéretesnek bizonyult az a feltételezés, amely szerint a PgR-státus összefüggésben áll a II. stádiumú emlődaganatok betegségmentes és összegzett túlélésével. A véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok alapján készített Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group Overview azonban csak az ER-státus és az adjuváns tamoxifenkezelés közötti szoros összefüggést igazolta, a pozitív PgRstátusból adódó előnyöket nem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
V. Craig Jordan, Fox Chase Cancer Center, Philadelphia, PA Richard D.Gelber, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, MA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.