hirdetés

A psoriasishoz sok egyéb betegség is társulhat

Psoriasisban – a bőrbetegség súlyosságától függő valószínűséggel – más betegségek is kialakulhatnak. Az érintett terület nagyságától függ, milyen eséllyel számíthatunk a tüdő, szív, vese, máj vagy hasnyálmirigy betegségeire – írják a  Penn University kutatói a JAMA Dermatology című lapban.

hirdetés

A most nyilvánosságra hozott kutatás a mérföldkőnek számító Health Outcomes and Psoriasis Events (iHOPE) vizsgálat része. A kutatók 9035 psoriasisos beteget kezelő háziorvostól gyűjtöttek be adatokat – az enyhe betegségben szenvedők aránya 52 százalák, a közepesen súlyos betegségé 36 százalék, míg a súlyos formáé (ahol az elváltozások a testfelszín több mint 10 százalákát érintették) 12 százalék volt. Szignifikáns összefüggést észleltek a psoriasis és egy sor egyéb betegség között, mint amilyen például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a cukorbetegség, az enyhe májbetegség, a myocardialis infarktus és perifériás érbetegség, a peptikus fekélybetegség, a vesebetegség és más reumatológiai kórképek.

„Azt igazoltuk, hogy a psoriasishoz további betegségek is társulhatnak, ezért a betegeket gondozó háziorvosoknak tisztában kell lenniük a súlyos komorbiditások fokozott kockázatával – magyarázza a közlemény rangidős szerzője, Joel M. Gelfand, dermatológus és epidemiológus docens. – A diabéteszes szövődmények, illetve a COPD-vel, vesebetegséggel és peptikus fekélybetegséggel felfedezett kapcsolat új kutatási irányokat jelöl ki. Most első ízben igazolódott, hogy a psoriasis által érintett bőrfelszín nagyságának növekedése közvetlen összefüggésben van az atheroscleroticus betegség előfordulási esélyének fokozódásával.”

Bár korábban azt tartották, hogy a psoriasis csak a bőrre és az ízületekre korlátozódik, a Penn munkacsoportjának korábbi interdiszciplináris kutatása a krónikus bőrbetegség szisztémás hatásait is igazolta: különösképpen a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a halálozással mutatkozott összefüggés. Már korábban is bizonyítást nyert, hogy a psoriasis fokozza a cukorbetegség kialakulásának esélyét, a mostani vizsgálat pedig arra derített fényt, hogy a szisztémás diabéteszes szövődmények – például a retinopathia vagy a neuropathia – előfordulásának valószínűsége attól is függ, hogy a psoriasis milyen súlyosságú. A különféle betegségek azonos utakon – a Th1 citokinek közvetítésével – jönnek létre, melyekről tudott, hogy elősegítik a gyulladást és az inzulinrezisztenciát. Az egyidejűleg előforduló betegségek azonosításától a kutatók azt remélik, hogy a psoriasisos betegek átfogó gondozáshoz, szűréshez, diagnosztikához és terápiához juthatnak.

A munkacsoport jelenleg a Vascular Inflammation in Psoriasis vizsgálatot végzi (NCT01553058), melynek célja annak meghatározása, hogy a psoriasis különféle kezelési módszerek mennyiben alkalmasak a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.