hirdetés

A REM alvási viselkedési zavar lehetséges új kezelése

Az álmatlanság kezelésére engedélyezett kettős orexinreceptor-antagonisták egy új tanulmány szerint a gyors szemmozgásos alvási viselkedési zavar (RBD) esetében is hatékonyak lehetnek.

hirdetés

A kettős orexinreceptor-antagonisták (DORA-k), az álmatlanság kezelésére engedélyezett gyógyszercsoport, egy új tanulmány szerint

A gyors szemmozgásos (REM) alvási viselkedési zavarban (RBD) szenvedők beszélnek, csapkodnak a karjukkal és a lábukkal, ütnek, rúgnak és egyéb viselkedési formákat mutatnak alvás közben. A rendellenesség gyakran a Parkinson-kór előjele. A kutatók állatmodelljük segítségével - reményeik szerint - az RBD új kezelési formáját azonosították.

Korey Kam (a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai) és munkatársai eredményeiket a Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban május 25-én jelentették meg online.

A REM viselkedési zavar nehezen kezelhető, és a kezelések többnyire a klonazepamra és a melatoninra korlátozódnak. A kutatók által alkalmazott - az álmatlanság kezelésére engedélyezett kettős orexinreceptor-antagonisták (DORA-k) hatásossága felveti annak lehetőségét, hogy ez a gyógyszercsoport hasznos lehet a REM viselkedési zavarok esetében is.

Az RBD új modellje?

Az RBD jelezheti az agyi alfa-szinuklein fehérje csomók kialakulásával járó szinukleinopátiák, például a Parkinson-kór kockázatát. Az RBD-vel kapcsolatos korábbi kutatásokat szinukleinopátiás egérmodelleken végezték. Ehhez a tanulmányhoz a kutatók tauopátiás egérmodellt használtak annak vizsgálatára, hogy a tau fehérje kóros felhalmozódása hogyan befolyásolhatja az RBD-t. Az adatokat az éber állapotú és az alvó egerekről gyűjtötték mind REM és mind nem-REM alvás közben. Vizsgálták az alvás hosszát, az ébrenlét és az alvás közötti átmeneteket, valamint azt, hogy egyes tényezők hogyan függenek össze az életkorral.

Az idősebb állatok közel egyharmada mutatott az emberek REM alvási viselkedési zavarához hasonló viselkedést, beleértve a rágást és a végtagok kinyújtását. Ha az állatoknak 24 órán belül 2x is DORA gyógyszert adtak, az állatok gyorsabban és hosszabb időre aludtak el, és csökkentette az álmokkal töltött periódusok száma is (melynek növekedése az RBD egyik jellemzője).

Meglepő eredmények

Az RBD viselkedésformák megtalálása egy tauopátiás állatmodellben meglepő volt, mivel az RBD-t korábban szinukleinopátiákkal hozták összefüggésbe, és nem volt ismert összefüggés az RBD és a tau kóros felhalmozódása között. További váratlan felfedezés volt, hogy az RBD néhány fiatalabb állatnál is észlelhető volt, olyanoknál, amelyeknél még nem mutatkoztak a tau felhalmozódásának bizonyítékai.

"Úgy tűnik, hogy az RBD egy olyan biomarker vagy valaminek a szignatúrája, ami előre jelzi a közelgő tauopátiát akkor, amikor még nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs kóros tau-felhalmozódás az agyban" – mondták a vizsgálók. Ha az RBD valóban a jövőbeli tau felhalmozódás korai előrejelzője, a modell irányt mutathat a jövőbeli megelőzés és kezelés terén. A munka következő lépése annak vizsgálata, hogy a DORA-k ebben a tauopátiás egérmodellben észlelt hatása az RBD-re más állatokban is kimutatható-e, és hogy az RBD-ben szenvedő embereknél is hatásos-e.

A tanulmányt az Alzheimer's Association és a Merck Investigator Studies Program finanszírozta.

Forrás:

Korey Kam K, Kenny Vetter K, Rachel A. Tejiram RA, et al: Effect of aging and a dual orexin receptor antagonist on sleep architecture and NREM oscillations including a REM Behavior Disorder phenotype in the PS19 mouse model of tauopathy Journal of Neuroscience 25 May 2023, JN-RM-1828-22; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1828-22.2023

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.