hirdetés

A septicus shock kezelése a szülészet-nőgyógyászatban

A septicus shock jeleinek és tüneteinek korai felismerésével, valamint gyors beavatkozással könnyebben megelőzhető a betegek  állapotának súlyosbodása ebben a ritkán előforduló, de életveszélyes kórképben.

Asepticus shock napjainkban jóval ritkábban fordul elő, mint régebben. A szülések közül például csak minden 8338. esetben találkozunk a kórképpel. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne legyünk elővigyázatosak. Nem vitás, hogy a septicus shock kialakulása igen súlyos, sőt életveszélyes állapotot jelezhet. Ezért minden szülész-nőgyógyász számára fontos, hogy tisztában legyen a kórkép lényegével, és tudja, mi a teendő e veszélyállapot felismerése esetén. A sepsis kialakulása a beteg állapotának drámai és rohamos romlásával járhat, ezért lényeges a kórkép jeleinek és tüneteinek gyors felismerése, valamint a leggyakoribb kiváltó fertőzések és egyéb kórállapotok ismerete. (Mint később részletesen kifejtjük, terhesség alatt a septicus shock elsődleges kiváltó oka a vesemedence-gyulladás, a nőgyógyászatban pedig a septicus vetélés.)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Walter Harry, MD és Michael R. Foley, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.