hirdetés

A serdülők migrénjéért gyakran a rágógumizás felelős

A serdülők nagyon sokat rágógumiznak. A rágógumi-buborék fújás és a kiköpött rágógumi maradvány ráragadása a cipőtalpra elég sok fejfájást okoz a tanároknak és a szülőknek.

hirdetés

Most dr. Nathan Watemberg, a Tel Aviv-i Egyetemhez kapcsolódó Meir Egészségügyi Központ munkatársa azt mutatta ki, hogy a rágógumizó tinédzserek és kisebb gyerekek maguknak is fejfájást okoznak. Eredményei alapján, amelyek a Pediatric Neurology-ban jelentek meg, kezelni lehet majd számtalan serdülő migrénjét és tenziós fejfájását, s nem lesz szükség további vizsgálatokra és gyógyszerekre.

„30 beteg közül 26-nak jelentősen javult az állapota, és 19-ükben teljesen elmúlt a fejfájás” – mondta dr. Watemberg. „A javult betegek közül 20 később beleegyezett, hogy ismét elkezdjen rágógumizni, és valamennyien arról számoltak be, hogy kiújultak a tüneteik.”

A fejfájás gyerekkorban gyakori panasz, és a serdülőkor idején még gyakoribbá válik, főleg a lányokban. Tipikus kiváltó okai a stressz, a fáradtság, az alváshiány, a hőség, a videójátékok, a zaj, a napfény, a dohányzás, a kihagyott étkezés és a menstruáció. Eddig ritkán vizsgálták, hogy van-e kapcsolat a rágógumizás és a fejfájás között.

Dr. Watemberg arra figyelt fel, hogy sok olyan betege, aki fejfájással jelentkezett a gyermekneurológián vagy a háziorvosnál, rendszeres rágógumizó volt. A tinédzser lányok különösen megszállott rágógumizók voltak; ezt korábban már a fogászati vizsgálatok is kimutatták. Dr. Watemberg azt is észrevette, hogy sok olyan esetben, amikor betegei az ő javaslatára abbahagyták a rágógumizást, sokkal jobban lettek.

Ezt követően kezdett bele abba a vizsgálatba, amelybe 30, 6 és 19 év közötti beteget vont be, olyanokat, akiknek krónikus migrénjük vagy tenziós fejfájásuk volt. A betegek mindegyike napi rendszerességgel rágógumizott, s dr. Watemberg arra kérte őket, hogy egy hónapig ne fogyasszanak rágógumit. Korábban naponta 1–6 órát töltöttek rágógumizással. Egy hónap múltán a 30 beteg közül 19 arról számolt be, hogy teljesen elmúlt a fejfájása, heten pedig azt tapasztalták, hogy csökkent a fejfájás intenzitása és gyakorisága. E 26 beteg közül 20 beleegyezett, hogy az eredmények ellenőrzése végett 2 hétig ismét rágógumizzon, és valamennyien azt mondták, hogy tüneteik napokon belül visszatértek.

Két korábbi vizsgálat már kapcsolatot fedezett fel a rágógumizás és a fejfájás között, azonban eltérő magyarázattal szolgáltak. Az egyik vizsgálat szerint a rágógumizás megerőlteti a temporomandibuláris ízületet, ahol az állkapocs és a koponya találkozik. A másik vizsgálat az aszpartámot tette felelőssé, azt a mesterséges édesítőszert, amelyet a legnépszerűbb rágógumikban használnak. Az bebizonyosodott, hogy a temporomandibuláris ízület diszfunkciója fejfájást okoz, de az aszpartámmal kapcsolatos bizonyítékok vegyesek.

Dr. Watemberg a temporomandibuláris ízülettel kapcsolatos magyarázatot tartja meggyőzőbbnek. Mint mondta, a rágógumi csak egy rövid ideig ízes, vagyis nem tartalmaz sok aszpartámot. Ha a fejfájást az aszpartám okozná, akkor – érvelt – a diétás üdítők és a mesterségesen ízesített egyéb termékek sokkal több fejfájást okoznának. Ezzel szemben az emberek akkor is tovább rágják a rágógumit, amikor már elment az íze, és ezzel nagy terhet rónak a temporomandibuláris ízületre, amely egyébként is a test legtöbbet használt ízülete.

„Minden orvos tudja, hogy a temporomandibuláris ízület túlterhelése fejfájáshoz vezet” – mondta dr. Watemberg. „Úgy hiszem, ez történik akkor, amikor a gyerekek vagy a tinédzserek nagyon sokat rágógumiznak.”

Dr. Watemberg szerint eredményeit azonnal fel lehet használni. Ha az orvosok azt javasolják a krónikus fejfájásban szenvedő tinédzsereknek, hogy egyszerűen hagyjanak fel a rágógumizással, ez sokuk számára gyors és hatásos kezelés lesz, és nem lesz szükség drága diagnosztikus tesztekre és gyógyszerekre.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.