hirdetés

A szepszis tízezreket öl meg évente, de nem mindig derül ki

Szepszis következtében több tízezer beteg hal meg az Egyesült Királyságban, ám az állami egészségügyi ellátást biztosító intézményekben csak minden negyedik esetet dokumentálják.

hirdetés

Az All Party Parliamentary Group on Sepsis kutatása arra derített fényt, hogy az állami egészségügyi rendszerhez tartozó kórházak megdöbbentően nagy hányadában nem megfelelően dokumentálják ez a súlyos kórállapotot, mely évente 37 ezer ember halálát okozza az Egyesült Királyságban. Angliában évente legalább 12 ezer súlyos szepszis vagy szeptikus shock fordul elő. Ez a szám majdnem négyszerese annak, mint amennyit az NHS kórházai összességében jelentettek a Freedom of Information felhívására.

Az NHS kórházai összesen 23 368 súlyos szepszist és 5016 szeptikus shockot dokumentáltak – ami összesen 28 384 esetet (25 százalék) jelent a 112 000-ből. Történt ez annak ellenére, hogy a kórházi trösztök 64 százalékában arról számolt be, hogy speciális eljárási rendjük van a szepszis mindkét formájának bejelentésére. Negyvenhárom tröszt viszont elismerte, hogy semmilyen eljárási mechanizmust nem dolgoztak ki erre vonatkozóan.

Az adatok azt is jelzik, hogy mindössze 30 százalékot tesznek ki a kórházi trösztök között azok, ahol gyakran adnak kritikus antibiotikumokat súlyos szepszisben a kórházi kezelés első órájában.

Dr. Ron Daniels, a UK Sepsis Trust jelentésének egyik összeállítója így fogalmaz: „Sürgető szükség van a szepszis felismerésének javítására, dokumentálására és bejelentésére. A szepszis riasztóan gyakori kórállapot, mely körülbelül ugyanolyan gyakran tesz szükségessé kórházi felvételt, mint a szívroham. Megfelelő forrásokat kell biztosítani a betegek és a hozzátartozók azonnali és folyamatos ellátására.”

Sarah Newton parlamenti képviselő, az All Party Parliamentary Group on Sepsis elnöke szerint: „A szepszis az egyik legjelentősebb halálok, és az ellene folytatott harc első lépése a megfelelő dokumentálás és bejelentés. Még rengeteg pont van, ahol javítani lehet azon, hogy a kórházi trösztök hogyan hajtják végre ezt a feladatot.”

A jelentés legfontosabb megállapításai:

- Sok hiányosság tapasztalható a szepszissel kapcsolatos dokumentációban. A kórházi trösztök 64 százaléka dolgozott ki eljárásmenetet a súlyos szepszis dokumentálására, ám 2012−2103-ban csupán átlagosan 260 súlyos szepszis-esetet jelentettek trösztönként országszerte. Ez a szám lényegesen elmarad a nemzetközi populációs adatoktól, illetve az Egyesült Királyságban lefolytatott vizsgálatok megállapításaitól.

- A 121 tröszt közül 72 (60 százalék) mondja, hogy lefektették: a betegeknek már az ellátás első órájában antibiotikumot kell kapniuk. Ennek ellenére az adatok azt tükrözik, hogy mindössze a trösztök 30 százalékában (36/121) számít gyakorinak (˃az esetek 75 százaléka) az antibiotikumkezelés egy órán belüli megkezdése.

- Voltak olyan trösztök, ahonnak csupán 32 szeptikus shock-esetet jelentettek az összes diagnosztizált eset (n = 171) közül.

A válaszadó 17 londoni tröszt esetében átlagosan 69 esetben jelentették be a szepikus shockot 200 és 2014 között, ami a 26 londoni trösztre vetítve összességében 1805 esetet jelent. Ez rendkívül kicsiny szám a több mint 8 milliós lakosságszámhoz képest, ami alapján körülbelül 80 ezer eset lenne várható – ami a négyéves periódusra vetítve 44-szeres különbséget jelent.

Az északkeleti régióban mindössze 168 betegnél diagnosztizáltak szeptikus shockot az elemzésben szereplő 4 éves periódus alatt, ami ugyancsak túlságosan kicsiny szám a több mint 2,5 milliós populációhoz mérve. Északkeleten 5 tröszt egyáltalán nem tudott adatokkal szolgálni a súlyos szepszissel és szeptikus shockkal diagnosztizált betegek számáról, 8 trösztben pedig nem volt eljárásrend az ilyen esetek bejelentésére.

A délkeleti régióban 14 tröszt nem rendelkezik szepsziskockázati regiszterrel.

Délnyugatról a trösztök 71 százaléka válaszolta, hogy működik náluk mechanizmus a súlyos szepszis és a szeptikus shock eseteinek nyilvántartására.

Közép-Anglia keleti részén 3 tröszt nem működtet ilyen mechanizmust, miközben a nyugati részen a legnagyobb azon trösztök aránya (85 százalék), ahol megfelelően nyilvántartják a súlyos szepszis és szeptikus shock eseteit.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.