A tea és a kávé csökkenti a vérnyomást és a szélütés veszélyét
A tea és a kávé a víz után a legtöbbet fogyasztott folyadék a világon. Mindkét ital egészségesebb, mint hittük: japán és francia vizsgálatok szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, és csökkentik az agyi katasztrófák kockázatát.
A múlt században, amikor még nem végeztek sok emberen gondosan ellenőrzött vizsgálatokat, csak egyedi megfigyelések voltak, a tea és a kávé koffeintartalma miatt az orvosi szakirodalom általában óvott a gyakori teázástól, kávézástól. Két nagy vizsgálat most az ellenkezőjét bizonyítja.
Yoshihiro Kokubo vezeti a Japán Országos Cerebro- és Kardiovaszkuláris Központ munkacsoportját, melynek vizsgálatáról a Stroke legújabb száma számolt be. A tanulmányban 83 269 japán felnőtt egészségügyi állapotának alakulásáról számoltak be, akiknek teázási és kávézási szokásait átlagosan 13 éven keresztül követték. Azt tapasztalták, hogy azok a résztvevők, akik sok zöld teát vagy feketekávét ittak, kerültek a legritkábban szélütés miatt kórházba vagy haltak meg agyi katasztrófa következtében.
A vizsgálati alanyok 45–74 évesek voltak, ugyanannyi férfi és nő vett részt a vizsgálatban, és gondos előzetes szűréssel kizártak minden kimutatható rosszindulatú daganatot vagy szív- és érrendszeri betegséget. A megfigyelés 13 esztendeje alatt a kutatók a vizsgálat résztvevőinek minden betegségére, kórházi felvételére vonatkozó adatot folyamatosan dokumentáltak.
Azok, akik naponta legalább egy csésze kávét ittak, 20%-kal ritkábban szenvedtek agyi katasztrófát, mint akik csak ritkán kávéztak. Akik minden nap 2-3 csésze zöld teát fogyasztottak, azoknak a szélütéskockázata 14%-kal csökkent, azoknál pedig, akik legalább négyszer teáztak naponta, ez a kedvező hatás 20%-ban érvényesült.
Azoknak a vizsgálati alanyoknak a csoportjában, akik minden nap megittak egy csésze kávét vagy két teát, az agyvérzés esélye 32%-kal volt kisebb, mint abban a csoportban, amelynek tagjai akár kávét, akár teát csak ritkán fogyasztottak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szélütés eseteinek átlagosan 13%-a agyvérzés. Arra is rámutattak, hogy a zöld teát kedvelők a nem teázókhoz képest többet mozognak.
Nem világos, hogy a zöld tea milyen módon csökkenti a szélütés kockázatát. A japán munkacsoport szerint a teában lévő katechineknek lehet ilyen védő hatásuk. Ezek erélyes gyulladáscsökkentők, növelik a vérplazma antioxidáns kapacitását, és antitrombogén tulajdonságú molekulák. A kávé klorogénsavat tartalmaz, és már korábbi vizsgálatok jelezték, hogy ez csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
A japán tanulmány megjelenésével szinte egy időben tartották Milánóban a European Society of Hypertension (ESH) 2013-as kongresszusát. Itt az egyik referáló Bruno Pannier volt, aki ismertette 2001 és 2011 közötti vizsgálatuk eredményeit. A munkacsoport 176 437, 16–95 éves francia vizsgálati alany vérnyomásának alakulását és tea-, kávéfogyasztásának adatait ismertette. A résztvevőket három csoportba osztották: az első csoportba tartozók sem kávét, sem teát nem ittak, a második csoport tagjai egy–négy ilyen italt fogyasztottak naponta, a harmadik csoportba kerültek azok, akik naponta négynél is több kávét-teát ittak.
A férfiak főleg kávéztak, a hölgyek inkább teát fogyasztottak. A több kávé több cigarettával, magasabb koleszterinszinttel, nagyobb stressz- és depressziós indexszel járt együtt. Az utóbbi mutatók a teakedvelőknél is így alakultak.
Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás dózisfüggő módon csökkent tea és kávé hatására. Az antihipertenzív effektus statisztikailag szignifikáns volt a hatalmas esetszám miatt, de egyébként a tea-kávé adagjának emelése átlagosan 1 Hgmm-rel kifejezettebb tenziócsökkenést okozott. Pannier professzor a megbeszélésben kifejtette, hogy nem tapasztaltak különbséget a zöld tea, a fekete tea és a gyógynövénytea hatása között.