hirdetés

A tea és a kávé csökkenti a vérnyomást és a szélütés veszélyét

A tea és a kávé a víz után a legtöbbet fogyasztott folyadék a világon. Mindkét ital egészségesebb, mint hittük: japán és francia vizsgálatok szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, és csökkentik az agyi katasztrófák kockázatát.

hirdetés

A múlt században, amikor még nem végeztek sok emberen gondosan ellenőrzött vizsgálatokat, csak egyedi megfigyelések voltak, a tea és a kávé koffeintartalma miatt az orvosi szakirodalom általában óvott a gyakori teázástól, kávézástól. Két nagy vizsgálat most az ellenkezőjét bizonyítja.

Yoshihiro Kokubo vezeti a Japán Országos Cerebro- és Kardiovaszkuláris Központ munkacsoportját, melynek vizsgálatáról a Stroke legújabb száma számolt be. A tanulmányban 83 269 japán felnőtt egészségügyi állapotának alakulásáról számoltak be, akiknek teázási és kávézási szokásait átlagosan 13 éven keresztül követték. Azt tapasztalták, hogy azok a résztvevők, akik sok zöld teát vagy feketekávét ittak, kerültek a legritkábban szélütés miatt kórházba vagy haltak meg agyi katasztrófa következtében.

A vizsgálati alanyok 45–74 évesek voltak, ugyanannyi férfi és nő vett részt a vizsgálatban, és gondos előzetes szűréssel kizártak minden kimutatható rosszindulatú daganatot vagy szív- és érrendszeri betegséget. A megfigyelés 13 esztendeje alatt a kutatók a vizsgálat résztvevőinek minden betegségére, kórházi felvételére vonatkozó adatot folyamatosan dokumentáltak.

Azok, akik naponta legalább egy csésze kávét ittak, 20%-kal ritkábban szenvedtek agyi katasztrófát, mint akik csak ritkán kávéztak. Akik minden nap 2-3 csésze zöld teát fogyasztottak, azoknak a szélütéskockázata 14%-kal csökkent, azoknál pedig, akik legalább négyszer teáztak naponta, ez a kedvező hatás 20%-ban érvényesült.

Azoknak a vizsgálati alanyoknak a csoportjában, akik minden nap megittak egy csésze kávét vagy két teát, az agyvérzés esélye 32%-kal volt kisebb, mint abban a csoportban, amelynek tagjai akár kávét, akár teát csak ritkán fogyasztottak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szélütés eseteinek átlagosan 13%-a agyvérzés. Arra is rámutattak, hogy a zöld teát kedvelők a nem teázókhoz képest többet mozognak.

Nem világos, hogy a zöld tea milyen módon csökkenti a szélütés kockázatát. A japán munkacsoport szerint a teában lévő katechineknek lehet ilyen védő hatásuk. Ezek erélyes gyulladáscsökkentők, növelik a vérplazma antioxidáns kapacitását, és antitrombogén tulajdonságú molekulák. A kávé klorogénsavat tartalmaz, és már korábbi vizsgálatok jelezték, hogy ez csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

A japán tanulmány megjelenésével szinte egy időben tartották Milánóban a European Society of Hypertension (ESH) 2013-as kongresszusát. Itt az egyik referáló Bruno Pannier volt, aki ismertette 2001 és 2011 közötti vizsgálatuk eredményeit. A munkacsoport 176 437, 16–95 éves francia vizsgálati alany vérnyomásának alakulását és tea-, kávéfogyasztásának adatait ismertette. A résztvevőket három csoportba osztották: az első csoportba tartozók sem kávét, sem teát nem ittak, a második csoport tagjai egy–négy ilyen italt fogyasztottak naponta, a harmadik csoportba kerültek azok, akik naponta négynél is több kávét-teát ittak.

A férfiak főleg kávéztak, a hölgyek inkább teát fogyasztottak. A több kávé több cigarettával, magasabb koleszterinszinttel, nagyobb stressz- és depressziós indexszel járt együtt. Az utóbbi mutatók a teakedvelőknél is így alakultak.

Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás dózisfüggő módon csökkent tea és kávé hatására. Az antihipertenzív effektus statisztikailag szignifikáns volt a hatalmas esetszám miatt, de egyébként a tea-kávé adagjának emelése átlagosan 1 Hgmm-rel kifejezettebb tenziócsökkenést okozott. Pannier professzor a megbeszélésben kifejtette, hogy nem tapasztaltak különbséget a zöld tea, a fekete tea és a gyógynövénytea hatása között.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.