hirdetés

Agyvérzés ellen a magas vérnyomás feltétlenül kezelendő

Kezeletlen magas vérnyomás esetén az agyvérzés kockázata csaknem a tízszeresére nő, az Egyesült Államokban kiváltképp a feketék és a spanyolajkúak között, ahol egyébként a kezeletlenek aránya is nagyobb.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint a fejlett országokban a felnőtt lakosság 15%-ának magas a vérnyomása, ami azt jelenti, hogy nálunk évente legalább 5000 ember haláláért a hipertónia a felelős. Félő azonban, hogy a helyzet ennél lényegesen rosszabb, és minden nyolcadik halál hátterében azonosítható a magas vérnyomás.

A magas vérnyomás hatásos kezelése jól megoldott, de az orvosok és a betegek folyamatos együttműködését igényli. Ahol számos etnikai különbség miatt ez nem egyszerű, pl. az Egyesült Államokban, ott erre vonatkozó figyelemmel is történik tudományos vizsgálat.

Az USA területén a magas vérnyomás következményeire, kezelési szempontjaira vonatkozóan már korábban is szerveztek tanulmányokat. Évekkel korábban indult az Ethnic/Racial Variations of Intracerebral Hemorrhage (ICH) vizsgálat – az ERICH study –, melyben fehérbőrű, feketebőrű és hispán származású amerikaiak vérzés okozta agyi károsodásait kívánták kutatni. A vizsgálat eredményeit az American Stroke Association 2016-os nemzetközi konferenciáján, Los Angelesben ismertették. Az előadó a munkacsoport vezetője, Kyle Walsh, a Cincinnati Egyetem munkatársa volt.

Hat év alatt a kutatók 4646 beteg adatait gyűjtötték össze, akik szakintézetbe kerültek intracerebrális vérzés miatt. Volt köztük fehérbőrű, feketebőrű és hispán eredetű, s gondosan kiválasztott kontrollcsoport is tartozott hozzájuk. A 42 centrumban gyűjtött vizsgálati alanyokhoz az azonos nemű, etnikai hovatartozású és korú kontrollszemélyeket azonos számban ugyanannak a nagyvárosnak a területéről gyűjtötték össze. Azt is tisztázták, hogy a kontrollszemélyek közül kinek volt magas a vérnyomása és ki szedett valamilyen vérnyomáscsökkentőt.

2010 szeptembere és 2015 júniusa között 891 fehérbőrű, 833 feketebőrű és 599 spanyolajkú beteget soroltak be a vizsgálatba, a megfelelő kontrollszemélyekkel együtt. A normális vérnyomású résztvevőkhöz képest a kezeletlen fehérbőrű hipertóniások agyvérzéskockázata 9,5-szeresnek bizonyult, a hispán származásúak között 9,7-szeresnek, a feketéknél 11,1-szeresnek.

A kezelt hipertóniások agyvérzésének kockázata 3,7–5,5-szeresnek bizonyult. Azok között a betegek között, akiknek az anamnézisében magas vérnyomás szerepelt és agyvérzést kaptak, a feketebőrűek csoportjában  43,3%, a hispán származásúaknál 48,3%, a fehérbőrüeknél 33,2% nem kapott kezelést. Gyógyszerszedés mellett a magas vérnyomású feketék esélye az agyvérzésre 75%-kal, a hispánoké 50%-kal bizonyult nagyobbnak, mint a fehérbőrű csoport tagjaié.

A kisebbséghez, kiváltképp a feketebőrűekhez tartozók között az agyvérzés átlagosan jóval fiatalabb korban következett be, és közülük lényegesen többen váltak mozgáskorlátozottá, mint a másik két csoportból. „Nem teljesen világos, miért szedtek szignifikánsan kevesebben vérnyomáscsökkentőt az etnikai kisebbséghez tartozó betegek közül, mint a fehérbőrű amerikai hipertóniások közül” – mondotta a vizsgálat vezetője. Hangsúlyozta, hogy a hipertónia terápiája az agyi katasztrófa kockázatát nem szünteti meg, de igen jelentősen csökkenti.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.