hirdetés

Alternatív orvoslás és a rák

Az amerikaiak 39%-a úgy gondolja, hogy az „alternatív medicina” egymagában is képes meggyógyítani a rákot.

hirdetés

Tíz amerikai közül nagyjából 4 mondja azt, hogy a rák ún. „alternatív terápiákkal” (pl. az oxigén terápiával, vagy a gyógynövényekkel) is gyógyítható,.

A Harris Poll közvéleménykutatói az American Society of Clinical Oncology (ASCO) megbízásából végzett vizsgálatukban a különféle rákkal összefüggő kérdéseket online tették fel 2018. július és augusztus folyamán 18 évnél idősebb 4887 amerikai felnőttnek. A válaszadók nagyjából 40 %-a valamennyire, vagy határozottan osztotta azt a véleményt, hogy a rák a standard kezelések nélkül, egyedül alternatív terápiákkal is gyógyítható. A megkérdezettek közül 1001 személynek volt már korábban rákbetegsége, vagy jelenleg is rosszindulatú daganatos betegséggel küzd. Dr. Monica Bertagnolli (2018. június óta az ASCO elnöke) egy sajtóközleményben kijelentette, hogy „a rákbetegség gyógyításáról elterjedt téves információkat sürgősen korrigálni kell.”

Dr. Skyler Johnson (Yale Cancer Center at Yale University in New Haven, Connecticut) úgy fogalmazott, hogy „ezek az eredmények nem csak sokkolóak, de hihetetlenül nyugtalanítóak is.” Bár természetesen nem ugyanaz egy közvéleménykutatásban véleményt nyilvánítani, illetve egy adott döntési helyzetben – esetleg az élettartamot is lerövidítő - terápiás döntéseket hozni. A felmérés eredményei is igazolták, hogy egyre terjednek a rák kezelésével kapcsolatos téves információk. A daganatos beteget gyakran elárasztják a különféle alternatív terápiákkal elért hihetetlen gyógyulásokról szóló hírekkel, melyek a médiából, jóakaratú barátokról, családtagoktól, idegenektől származnak, de semmilyen bizonyíték nem támasztja alá igazságtartalmukat. Katasztrófához vezethet az a vélekedés, hogy az alternatív medicina képes meggyógyítani a rákot.

Dr. Johnson és munkatársai egyébként nemrégiben jelentettek meg egy felmérést, amelyben a különféle korai stádiumú daganatos betegségekben szenvedők terápiás adatait értékelték: azoknak, akik kizárólag alternatív „kezeléseket" vettek igénybe, halálozása 2,5-ször magasabb volt a konvencionális kezelést kapókhoz képest (HR:2,50, 95%CI 1,88-3,27). Ezek az arányok bizonyos daganatoknál még riasztóbbak: emlőrákban hatszor magasabb halálozást, kolorektális rákban 4,5-ször magasabb halálozást jegyeztek fel az alternatív gyógymódokat használók között.

Dr. David Gorsky (Barbara Anna Karmanos Cancer Institute at Wayne State University in Detroit, Michigan), a Science-Based Medicine felelős szerkesztője elmondta, hogy „amennyiben a felmérés az összes amerikai állampolgár véleményét tükrözi, akkor valóban riasztó, hogy ennyien bíznak tévesen az alternatív medicina rákot gyógyító hatásában.” Az ASCO felmérés szerint inkább a fiatalabb korosztály bízik az alternatív medicinában: a 18-37 és a 38-53 éves korosztályokban a megkérdezettek kb. fele (47% és 44%-a) válaszolt úgy, hogy valamennyire (somewhat), vagy határozottan (strongly) egyetért azzal, hogy a rák alternatív medicinával is gyógyítható. Dr. Gorski szerint különösen aggasztó, hogy ez a vélemény a fiatalabb korosztályban terjed.

Az alternatív rákgyógyászati módszerek terjedése természetesen nem korlátozódik az USA-ra. Dr. Liz Ball (Suffolk, UK) a Complete Guide to Breast Cancer (Vermilion Publishing) társszerzője tweet-jében egy olyan, a postaládájába dobott röplapot mutatott be, amelyben 1 napos szemináriumot hirdetnek 30 GBP-ért a következő szöveggel: „Rák: a legújabb jelentős eredmények/ valóban a kemoterápia, sugárterápia és a műtét a megoldás a rákra? Miért tudnak hatni a természetes, nem toxikus terápiák, és miért szorítják háttérbe az előzőeket?”

Az ASCO felmérésre válaszolók 57%-ánál a rák diagnózisának megállapításakor felmerül az anyagi teher nagysága, 54%-uknál pedig a fájdalomtól és a haláltól való félelem (Az USA-ban nagyon magasak a költségek, a betegbiztosítás más rendszerű, pl. a válaszolók 77%-a hajlandó lenne más országokban megvenni a rák elleni gyógyszereket). 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. JNCI

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.