hirdetés

Amerikai rákhalálozási adatok

Az USA-ban a daganatos halálozás folyamatosan csökken, de a nők májrákos megbetegedésének aránya nő.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban a legtöbb daganatos betegség halálozása folyamatosan csökken, viszont a májrák gyakorisága gyorsan növekszik.

A CA: A Cancer Journal for Clinicians 2017. január 4.-i számában közölt online a legújabb statisztikákat. 1991-ben volt mérhető a legtöbb rákos halálozás, 2015-re ez 26%-kal visszaesett (férfiakban 32%-kal, nőkben 23%-kal). Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 2,4 millióval kevesebb ember halt meg 2015-ben rákban, mint 1991-ben. Az utóbbi két évtized daganatok mortalitásának csökkenése elsősorban a dohányzás visszaszorításának és a daganatok korai felismerésének köszönhető: leginkább a tüdőrákok száma csökkent, 1990 és 2015 között 45%-kal. Ugyanakkor továbbra is a dohányzás tehető felelőssé a mostani rákhalálozás jelentős részéért: 10 rákos halál közül háromért a dohányzás felelős.

Dr. Rebecca Siegel (stratégiai igazgató, Surveillance Information Services, American Cancer Society, Atlanta, Georgia) vezetésével az Amerikai Ráktársaság régebbi adatokra alapozva felbecsülte az új daganatos megbetegedések és halálozások várható számát. Becslésük szerint 2018-ban 1735350 új daganatos beteg fog jelentkezni az USA-ban, ami naponta kissé több mint 4700 új esetet jelent. Ugyanakkor szerintük 2018-ban vélhetően 609640 beteg fog rákbetegségben meghalni, ami kb. 1700 halálesetet jelent naponta.

Férfiakban a prosztata-, a tüdő- és a kolorektális terület daganatai teszik ki az összes daganat 42%-át. Nőknél az emlő-, a tüdő- és a kolorektális daganatok az összes női daganat 50%-áért lesznek felelősek, az emlőrák az összes női daganat mintegy 30%-áért lesz felelős ebben az évben. Nem meglepő módon férfiaknál a tüdő-, a prosztata-, és a kolorektális rákok, nőknél a tüdő-, az emlő- és a kolorektális rákok fogják a legtöbb halálozást okozni, férfiakban és nőkben egyaránt kb. 45%-os arányban.

A férfiak összes daganatának száma évente kb. 2%-kal csökken: csökken a prosztatarákok száma, és mivel a férfiak korábban abbahagyják a dohányzást, mint a nők, csökken a férfi tüdőrákok száma is. A kolorektális daganatok aránya férfiakban és nőkben is kb. 2-3%-kal csökken évenként 2005 óta, ami a kolonoszkópiás szűrésnek köszönhető.

Nőknél nem csökken a rákgyakoriság, mivel a tüdő- és kolorektális rákok kisfokú csökkenését ellensúlyozza az emlőrák, a méhtestrák, a pajzsmirigyrák és a melanoma gyakoriságának enyhe növekedése, vagy stabilizációja.

A primér májdaganatok száma nőkben gyorsan növekszik, de férfiakban nem. Egyre fiatalabbak betegednek meg (40 alatt!), de 40 és 59 között stabil, vagy kissé csökken a gyakoriság. A 60 és 69 év kor közöttieknél 2010 és 2014 között éveként 8%-kal emelkedett a májdaganat gyakorisága. 2010 és 2014 között félelmetesen, duplájára emelkedett a hepatitis C-vírus fertőzések száma, ami az „opioid járvány” miatt állt be. A májdaganatok alakulásában szerepet játszik a HCV fertőzés felismerése és az új antivirális gyógyszerek védőhatása is.

A melanomák száma 2005 és 2014 között gyorsan emelkedett, de az emelkedés mostanra lelassult.

A pajzsmirigyrákok gyakorisága az utóbbi években azonosan alakult. Jelentős csökkenés volt megfigyelhető viszont az alábbi daganatok gyakoriságában:

  • 1989 és 2015 között 39%-kal csökkent a női emlőrák
  • 1993 és 2015 között 52%-kal csökkent a prosztatarák
  • 1970 és 2015 között 52%-kal csökkent a kolorektális rák
  • 2002 és 2015 között 19%-ka csökkent a női tüdőrák gyakoriság.

Ha az összes daganatos megbetegedést kombináljuk, akkor fehér bőrű néprsségben 68%-os feketékben 61%-os túlélés várható, a különbség azelőtt jóval nagyobb volt, de a Medicare-nek köszönhetően mostanára jelentősen csökkent. Az USA egyes államai között is vannak különbségek.

A legmagasabb túlélés prosztatarákban látható: a betegek 99%-a és 5 év múlva, melanomában a betegek 92%-a, emlőrákban a betegek 90%-a várhatóan túléli az első 5 évet. A legrosszabb a túlélés hasnyálmirigyrákban (5 éves túlélés 8%), tüdő és májrákban kb. 18%.

A rák sajnos a gyermekeket sem kíméli: a 14 év alatti korosztály halálozásában a daganat vezet, leginkább a leukémiák, az agydaganatok és egyéb idegrendszeri daganatok fordulnak elő. 2018-ben kb. 10,590 gyermek fog daganatokban megbetegedni, és 1180-an fognak daganatban meghalni. Serdülőkben az agydaganatok, és egyéb idegrendszeri daganatok vezetnek, ezeket követik a lymphomák.

 

Forrás: 

1. Medscape News > Oncology

2. CA: A Cancer Journal for Clinician

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.