hirdetés

Angliában minden negyedik angol orvos külföldi

Az Európai Unió több országában fölvetődött, hogy korlátozni kívánnák bizonyos munkakörökben a külföldről bevándorló szakemberek számát. Angliában máris figyelmeztették az illetékeseket, hogy ez igen hamar az egészségügyi ellátás súlyos zavaraihoz vezetne.

hirdetés

Az Egyesült Királyság területén a National Health Service (NHS) kiváló egészségügyi ellátást biztosít állampolgárainak, de számos politikusban felvetődött, hogy az országba túlságosan sok külföldi érkezik munkavállalás céljából,  és ennek számos hátránya, veszélye van.

Tim Finch, az Institute for Public Policy Research egyik vezető szakértője azonnal reagált erre az elgondolásra és bemutatta: a statisztikai adatok mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy a más országokból bevándorló orvosok és szakápolók nélkül az Egyesült Királyság egészségügyi rendszere igen gyorsan ellehetetlenülne.

A Health and Social Care Information Centre (HSCIC) adatai azt mutatják, hogy a teljes egészségügyi rendszer dolgozóinak 11 %-a  külföldi, ezen belül az orvosok között még nagyobb arányú, mintegy 26 %-ot tesz ki azon részvétele, akik a világ 200 más országában tanulták szakmájukat.

A British Medical Association (BMA) vezetőinek véleménye szerint az emigráció megszigorításával  az NHS teljes rendszerében igen hamar olyan hiány jelenne meg, ami mellett a betegek megfelelő ellátása megoldhatatlannak bizonyulna.

Finch hangsúlyozza, hogy az egészségügyi szakemberek kivándorolása az Egyesült Királyság intézményeibe számos országban- az ottani orvosi és nővérellátási viszonyoktól függően –problémákat okozhat, hisz az ő munkájuk, szakértelmük saját hazájukban hiányzik.

A Klinikumban dolgozó legtöbb külföldi munkatárs, ezen belül a a szakorvosok 7 %-a Indiából származik, míg a képzett ápolók legtöbbje a Fülöp-szigetekről jött.  Őket követik számarányban az Írországból, Lengyelországból, Nigériából, Zimbabwéből, Portugáliából, Pakisztánból, Spanyolországból és Németországból érkezők, a magyar származású doktorok nem szerepelnek külön ebben a statisztikában.

Egyik BMA szóvivő kiemeli, hogy a külföldről bevándorló orvosokat régóta keresik azokra a szakterületekre, ahol az angol szakorvosokban eleve hiány volt. Ilyen a sürgősségi betegellátás, a hematológia és az idős emberek pszichiátriai kezelése.

Az NHS magyar képzettségű orvosainak számát nem tudjuk, de a teljes, hazai hiányt ismerjük. A praktizáló orvosok száma 2004-ben még 38 887 volt, ami 2011-ben 29 482-re csökkent. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az idei évben már csökkent a külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok aránya, azonban továbbra is aggasztó a képzett ápolók nagyarányú elvándorlása, a hazai sajtónemrég számolt be az ezredik ápolónő távozásáról.

Az angol egészségügy gondjairól megjelent dolgozatot the Guardian közölte.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.