hirdetés

Aszpirinprofilaxis praeeclampsia veszélye esetén

A vészesen magas vérnyomással járó praeeclampsia aszpirinadással megelőzhető, a veszélyeztetett várandósok több mint fele mégsem részesül preventív aszpirinkezelésben.

hirdetés

A praeeclampsia növeli a koraszülés, a méhen belüli növekedési elmaradás és halvaszületés  kockázatát, valamint annak veszélyét, hogy a várandós a szülés előtt kórházi felvételre szorul. A praeeclampsia kockázati tényezői közé tartozik a krónikus hipertónia, bizonyos vesebetegségek, egyes autoimmun kórképek (pl. rheumatoid arthritis), a korábbi várandósság alatt fellépett magas vérnyomás, a cukorbetegség, a 40 év feletti anyai életkor, az elhízás, az előző várandósság óta eltelt hosszú (10 évnél hosszabb) idő, valamint a rokonságban előfordult praeeclampsia.

A szakmai irányelvek szerint a praeeclampsia szempontjából veszélyeztetett várandósoknál a 12. terhességi héten aszpirinprofilaxist kell kezdeni. A Drug and Therapeutic Bulletin legfrissebb számában olvasható szerkesztőségi közlemény szerint azonban az aszpirin hatásosságát és biztonságosságát igazoló adatok ellenére a várandós anyák több mint fele mégsem részesül aszpirinprofilaxisban. Ebben  a várandósság alatti gyógyszerszedéssel kapcsolatos általános aggodalmak és félelmek mellett szerepet játszhat az is, hogy Nyugat-Európában sok szülészeti intézményben a szülésznők végzik a várandósgondozást, akiknek kompetenciáján kívül esik a gyógyszerrendelés. ők jobb esetben a veszélyeztetett várandósoknak azt tanácsolják, hogy keressék fel háziorvosukat vényírás céljából, ami késleltetheti a preventív gyógyszerszedés elindítását.

A legegyszerűbb módszernek azt tartanák a probléma megoldására, ha a praeeclampsia kockázatának kitett várandósok a helyi patikákban hozzájuthatnának a kis dózisú aszpirinhoz. (Hazánkban ez nem probléma, mert a kis dózisú aszpirin recept nélkül is hozzáférhető.) Ráadásul ez sokkal kevésbé lenne költséges, mint – ahogyan a szerzők fogalmaznak – „azok a felesleges táplálékkiegészítők, melyeket a várandósok számára kínálnak, és melyeket azok saját döntésük alapján meg is vásárolnak”.

A szerzők szerint az aszpirin praeeclampsia megelőzésére szolgáló indikációja elsősorban nem szakmai, hanem inkább gazdasági megfontolások miatt hiányzik az aszpirin hivatalos alkalmazási köréből, azaz semmiképp sem azt jelzi, hogy az aszpirin szedése nem lenne biztonságos a várandósság alatt praeeclampsia megelőzésére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.