hirdetés

Az atherosclerosis kezelése

Főbb tézisek

  1. A friss gyümölcsben és főzelékben, gabonatermékekben, halban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, változatos étrend jelentősen csökkentheti a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát. A fizikai terhelhetőség („kardiorespiratorikus állóképesség”) mindössze 1 MET-tel történő növelése a kardiovaszkuláris kockázat 20–25%-os csökkenéséhez vezet.
  2. A sztatinok 20–30%-kal csökkentik a szívhalál, a szívizom-infarctus és a stroke gyakoriságát. Védő hatásuk sok éven át érvényesül, és az évek múlásával a terápiás eredmény egyre kifejezettebbé válik. Fokozott kardiovaszkuláris kockázat esetén a sztatinok alacsony kiindulási koleszterinszint mellett is kedvező hatásúak.
  3. Az akut coronaria-szindrómában szenvedő betegek sztatinkezelését már a kórházi kezelés ideje alatt el kell kezdeni. Coronaria-intervenció esetén a sztatinok kiegészítik az invazív kezelést, és csökkentik a következő években bekövetkező kardiovaszkuláris események számát. Mérsékelten vagy nagymértékben fokozott kardiovaszkuláris kockázat esetén a sztatinkezelés költséghatékony.
  4. Ha a betegnek alacsony az LDL-koleszterin-szintje és csökkent a HDL-koleszterin-, illetve a trigliceridszintje, akkor a táplálkozás és a fizikai aktivitás terápiás módosítása mellett sztatin, niacin és/vagy fibrát adását is mérlegelni kell.
  5. Az angiotenzin-konvertáz-gátló ramipril, vérnyomáscsökkentő hatásától függetlenül, csökkenti a nagy kockázatú betegek kardiovaszkuláris eseményeinek (szívhalál, myocardialis infarctus, stroke) gyakoriságát, és a sztatinokhoz hasonlóan hatásos. Az agyvérzés másodlagos megelőzésében a perindopril–indapamid kombináció csökkenti az újabb inzultus kockázatát. Hypertonia és balkamra-hypertrophia esetén az angiotenzin-receptor-antagonista losartan – vérnyomáscsökkentő hatásától függetlenül – mérsékli a stroke gyakoriságát.
  6. A thrombocyta-aggregáció-gátló acetil-szalicilsav és clopidogrel nagy kockázat esetén bizonyítottan hasznos a másodlagos megelőzésben, az előbbi a primer prevencióban is. Helyette orális alvadásgátló kezelés is alkalmazható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
A. Schmermund - R. Erbel
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.