hirdetés

Az élelmiszer-áruházban ingyen adják a koleszterincsökkentőt

Egyes amerikai áruházláncok gyógyszerekkel, például koleszterincsökkentővel igyekeznek becsalogatni a vevőket az üzleteikbe. A recepthez ragaszkodnak, de egy fillért sem kérnek a gyógyszerért…

hirdetés

Ha ajándékba, fizetés nélkül kapunk valamit, az mindig jólesik. Ha ez ráadásul olyan tabletta, mely megakadályozhatja, hogy szívrohamot kapjunk, különösen hálásak lehetünk. A kereskedelem reklámcélra régóta alkalmazza azt a módszert, hogy valamit igen kedvezményesen, sőt ingyen ad az érdeklődőknek, akik ezért betérnek a boltba, ha eredetileg ez nem is állt szándékukban, és átveszik a kínált ajándékot, de ha már ott vannak, körbejárnak a pultok között, és bőségesen elköltik azt az összeget, ami behozza a befektetett pénzt.

Az Egyesült Államokban Kalifornia területén van a Wegmans áruházláncnak számos üzlete. A cég meghirdette, hogy aki koleszterincsökkentő atorvasztatin tablettát szed, annak ezt a készítményt ingyen adja. Ez a gyógyszer az USA területén is receptköteles, tehát a páciensnek a receptet vinnie kell, de nem fizet semmit, amikor a patikaszert átveszi.

A doktor csak olyan gyógyszerre ad receptet, amire orvosi meggyőződése szerint a páciensnek szüksége van, de ezzel kapcsolatban az atorvasztatin esetében nehéz volna felnőtt emberrel vitatkozni. Az elmúlt esztendőben a világ egyik legfontosabb szakfolyóiratában, a Lancetben jelent meg szerkesztőségi közlemény, mely szerint sok ember életét lehetne a szív-és érbetegségek okozta haláltól megmenteni, ha 50 éves kor után mindenki elkezdené szedni valamelyik koleszterincsökkentő készítményt.

A hihető érvekkel alátámasztott véleményt sok szakorvos vitatja, de kétségtelenül vannak adatok, melyek alátámasztják ezt az ajánlást. A gyógyszer pedig pénzbe kerül, ezért a Wegmans boltok ajánlata sokak számára igen vonzó. Az eredeti atorvasztatin készítmény, a Lipitor sokáig a legnagyobb számban eladott gyógyszer volt világszerte. Statisztikai adatok szerint az amerikaiak 2011-ben 7,7 milliárd dollárt hagytak Lipitor tablettáért a patikákban.

A világ vezető gyógyszergyárai számára hatalmas veszteséget jelent, amikor egyedi gyógyszereik szabadalmi védettsége lejár. A Lipitor esetében ez 2011-ben történt, és ilyenkor világszerte a gyógyszergyártással foglalkozó, legtöbbször kis cégek azonnal piacra dobják saját, generikus változatukat. Ebből a sztatinból nálunk is tucatnyi került forgalomba.

A Wegmans nyilvánosságra is hozta, hogy az Apotex Inc. által gyártott koleszterincsökkentő készítményt adja a hozzájuk forduló betegeknek. Egyelőre nem közölték, hogy a gyógyszer miatt milyen mértékben nőtt az áruház forgalma, de valószínű a kedvező hatás, mert először csak áprilisig tervezték az akciót, de meghosszabbítják 2013 végéig.

A vásárlóközönség bevonására az Egyesült Államokban számos áruházlánc ajánl gyógyszereket ingyen vagy igen kedvező áron. A ShopRite cég hétféle, cukorbetegség kezelésére használt szert ad ingyen, ha a beteg megfelelő recepttel érkezik az üzleteibe. Az is tény, hogy ugyanez vonatkozik több antibiotikumra is. Most a Meijer áruház, mely élelmiszereken kívül ruhák, sőt elektronikai cikkek eladásával is foglalkozik, ugyancsak közölte, hogy az atorvasztatin recepttel érkezőknek ingyen átadja a koleszterincsökkentőt.

A Wegmans egyik vezetője arra a kérdésre, hogy nem szokatlan-e szívgyógyszert adni a vásárlók becsalogatására, azt válaszolta: „Egészségesebb ajándék ez egy karton Coca-Colánál. Azt jelzi, hogy mi vigyázni igyekszünk a vevőinkre.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.