hirdetés

Az oxidatív stressz és a szív-ér rendszeri betegségek

Főbb tézisek:
1. Az atherosclerosis ellen ható tényezők között fontos helyet foglal el az endothel nitrogén-monoxid- (NO-) termelése, amit jelentős mértékben gátol a szuperoxid gyökök (O2 –) számos kórképpel összefüggésbe hozható termelődése.
2. Az NO- és O2 –-termelődés egyensúlyának megbomlása elősegíti számos szív-ér rendszeri betegség kialakulását és súlyosbodását, az atherosclerosistól az akut coronaria-szindrómáig és a szívelégtelenségig.
3. Az endothelialis diszfunkció progresszióját számos klinikai teszt jelezheti előre, főként a koszorúsereken végzett acetil-kolin-teszt és az alkari artériák áramlásfüggő dilatációjának meghatározása. Egyéb kockázati markerek, például az aszimmetrikus dimetil-arginin és egyes natriuretikus peptidek meghatározása is jelentőségre tett szert.
4. A terápiás lehetőségek közül az antioxidánsok (C- és E-vitamin, probucol) kedvező hatását csupán néhány kisebb vizsgálatban sikerült igazolni, alighanem az antioxidánsok transzportjának összetett mechanizmusa miatt. A sztatinok és az ACE-gátlók nagy tanulmányokban egyértelműen kedvező hatásúnak bizonyultak. Az NO-donorok előnyös hatásai csak akkor maradtak fenn tartósan, ha nem alakult ki szabad gyökök termelődésével járó tolerancia.

Az endothel szimpla, folytonos sejtréteg az erek belső felületén, amely már pusztán az azt alkotó sejtek száma (531013), tömege (1,5 kg) és összfelülete (1000 m2) alapján is különálló szervnek tekintendő. Az endothelt alkotó sejteknek – azon kívül, hogy elválasztják az ér lumenét az érfaltól – autokrin/parakrin funkciójuk is van. Különböző vazoaktív, növekedési és mátrixmoduláló faktorok (a prosztaciklin mellett főként a nitrogén-monoxid [NO]) termelése révén befolyásolják az erek tónusát, növekedését, valamint a sejtek vándorlását. Részt vesznek az extracelluláris mátrix felépítésében, gátolják a thrombocyták és a monocyták aggregációját, kitapadását és infiltrációját. Ily módon az endothel szabályozza a véralvadást, az erek tónusát, a vérsejtek kitapadását és migrációját, valamint az érújdonképződést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. Bassenge ?ˇ H. T. Schneider ?ˇ A. Daiber
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.