hirdetés

C-reaktív protein

A C-reaktív protein (rövidítve: CRP) „gyulladásos marker”: szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. Gyul­ladásos markerek a CRP-n kívül pl. a vörösvérsejt-süllyedési sebesség és a vérlemezkék száma.

hirdetés

HOGYAN MÉRHETŐ A CRP?

A CRP-t a máj termeli és juttatja a keringés­be. Koncentrációja vérvizsgálattal határoz­ható meg, melyhez a megszokott módon vért vesznek, és a mintát laboratóriumi vizsgálatra küldik. A mérés kétféleképpen történhet. Az egyik módszer a CRP nem specifikus emelkedését jelzi, mely rend­szerint gyulladás jelenlétére utal. A másik a „nagy érzékenységű” (high-sensitivity, hs) CRP-mérés, mely a kis erek szintjén zajló gyulladás jelzője. A hs-CRP alkalmas a szív­betegség kockázatának becslésére is.

A CRP normális körülmények között nem mutatható ki a vérből. Amennyiben a laboratórium CRP jelenlétét jelzi, nagy az esély arra, hogy a szervezetben valahol – sokszor lappangva, tünetek nélkül – gyul­ladásos folyamat zajlik.

CRP és szívbetegség

Az egyik amerikai szakmai társaság 2013-as állásfoglalása szerint a keringési betegségek­re (pl. szívinfarktus, szélütés) hajlamosító koc­kázati tényezők elemzésekor számításba kell venni a CRP-értékeket is. A 2 milligramm/liter értéket tekintik határértéknek, a tartósan en­nél magasabb CRP-szint fokozott kockázatot jelent szívbetegség kialakulására. A szakértők ilyenkor szorosabb követést, szívroham vagy kardiológiai beavatkozás után erélyesebb kezelést tartanak szükségesnek.

Hagyományosan a koleszterinszint alapján határozzák meg a szívbetegség bekövetkezésének valószínűségét, ám a koleszterinszint önmagában nem elég informatív, hasznos kiegészítő információval szolgálhat a CRP-érték. A szakértők egy része a koleszterinszint mérésével együtt javasolja a CRP rutinszerű meghatározá­sát is. Amennyiben a hs-CRP-érték 1 milligramm/liter alatt van, úgy a szívbetegség előfordulásának esélye csekély, az 1,0 és 3,0 milligramm/liter közötti érték köze­pes, a 3,0 milligramm/liter feletti érték magas kockázatot jelez. A CRP-szint vál­tozása összefüggést mutat az egyéb koc­kázati tényezők, pl. a magas vérnyomás, az elhízás vagy a magas koleszterinszint fennállásával.

Kell-e aggódni a magas CRP miatt?

Több kutatás is igazolta, hogy magas CRP mellett fokozott a szívinfarktus kockázata. A magas hs-CRP-t bizonyos etnikai cso­portokban összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. A CRP-érték talán alkalmas lehet a kró­nikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kimenetelének előrejelzésére is. Az orvos azért is kérheti a CRP meghatározását, mert gyulladásos autoimmun betegség, pl. reumás sokízületi gyulladás vagy lupusz gyanúja merült fel.

A fizikai aktivitás fokozása; a kiegyen­súlyozott étrend; a dohányzásról való le­szokás; orvosi javaslatra sztatinok szedése a koleszterinszint vagy aszpirin szedése a véralvadási hajlam csökkentésére mér­sékelheti a fokozott szív-ér rendszeri koc­kázatot, és a kedvező irányú változás meg­jelenhet a CRP csökkenésében is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a CRP-értékek csökkenése nem vonja maga után automa­tikusan a keringési betegségek vagy az au­toimmun kórképek előfordulási esélyének csökkenését.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[240502] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.