Cikksorozat a toxikológiáról – bevezető
A mérgező hatások manapság nem csupán úgy keletkeznek, hogy valamilyen vegyszerből, gyógyszerből túladagolás történik, hanem a párhuzamosan szedett gyógyszerek, élelmiszerek, növényi készítmények, amelyeket az előírásoknak megfelelően adagolnak, egymás hatását úgy módosítják, hogy mérgezési tünetek alakulnak ki. Ennek igen nagy jelentősége van a foglalkozási, környezeti expozíciók kapcsán, vagy az „egészségipar” által javasolt preventív hatású növényi kivonatok alkalmazásakor. A gyógyszerek hatásait befolyásolják az élelmiszerek, a fűszerek, az alkoholos italok, kedélyjavítók, nyugtatók, altatók. Ezek az antibiotikumok hatásait is megváltoztathatják, sőt kóros immunológiai reakciókat képesek kiváltani a betegben, aminek hátterében sokszor genetikai polimorfizmus állhat.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!