hirdetés

Citológiai kenet: mikor értékelhető a minta?

Mielőtt a 2001-es Bethesda osztályozás lényegi változtatásokat javasolt volna a citológiai leletek laboratóriumi értékelésére, valamint a megfelelő mintavételre vonatkozóan, a klinikusok számára komoly nehézséget jelentett annak eldöntése, mely betegeknél kell megismételni a vizsgálatot. A szerző a citológiai teszt elvégzésének és értékelésének legújabb irányelveit foglalja össze.

„Milyen hatással vannak a citológiai leletek értékelhetőségére vonatkozó módosítások a beteg kezelésére és az ellenőrzések gyakoriságára?” E kérdés két fontos esemény után sem vesztett időszerűségéből: a Bethesda 2001 és az American Society of Colposcopy and Cervical Pathology (ASCCP) mindeddig példa nélküli konszenzus-konferenciája alkalom volt a különböző területekről érkező szakemberek számára, hogy egyetértésre jussanak a citológiai tesztek eredményének laboratóriumi értékelésében.

A cervix-citológia 2001-es Bethesda osztályozása nemcsak a nevezéktanban hozott lényeges változásokat, hanem módosította a minták értékelhetőségének meghatározását is. A korábbi három értékelhetőségi kategória közül a „valamilyen okból korlátozott értékű minta” kategóriáját megszüntette, és helyette két lehetőséget hagyott: „értékelhető” vagy „értékelhetetlen” (1. táblázat).1 Mindkét konferencia résztvevői kifejezték aggodalmukat, hogy a változások bizonytalanságokat keltenek az orvosokban a betegek optimális kezelésére vonatkozóan. Hiszen már a Bethesda-osztályozás 2001-es módosítása előtt sem volt egyetértés az olyan betegek kontrollvizsgálatának időpontjában, akiknél hiányzott a transzformációs zóna összetevő, vagy gyanús lelettel rendelkeztek. Mivel a citológiai minták értékelhetőségére vonatkozó részletes irányelvek mindeddig várattak magukra, az ASCCP elhatározta, hogy foglalkozik a kérdéssel. A Bethesda 2001 és az ASCCP tagjaiból munkacsoportot alakítottunk, melynek tagjai a szakirodalom áttekintése és a szakértői csoport tagjainak véleménye alapján irányelveket dolgoztak ki.2 E közlemény célja az irányelvek részletes ismertetése, amelynek során elsőként három kulcsfontosságú kérdésről lesz szó.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Diane D. Davey, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.