hirdetés

Citrusfélékkel a nők stroke-ja ellen

A Norwich Medical School of the University of East Anglia most nyilvánosságra hozott kutatása szerint a citrusfélék – ezen belül is elsősorban a narancs és grépfrút – fogyasztása csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát nőknél. A jótékony hatás a gyümölcsök flavonontartalmával függ össze. 

hirdetés

Az eredményeket a Stroke: Journal of the American Association című lapban hozták nyilvánosságra az elmúlt héten.

A kutatók arra keresték a választ, hogy a főként gyümölcsökben, zöldségfélékben, fekete csokoládéban és vörösborban megtalálható flavonoidok különböző formáit tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miként befolyásolja a stroke előfordulásának valószínűségét. Az elemzéshez az 1976-ban indult és 1989-ben kiterjesztett Nurse’s Health Study adatait használták fel, mely mind ez idáig a legnagyobb és leghosszabb vizsgálat, melyben a nők egészségi állapotát potenciálisan befolyásoló tényezőket elemezték. A mostani kutatásba 69622 nő 14 éves utánkövetésének adatait vonták be. A résztvevőknél négyévente került sor a táplálékbevitel összetételének felmérésére, melybe beletartozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás értékelése is.

Mindezek alapján összefüggést kerestek a flavonoidoknak az amerikaiak étrendjében gyakran jelen lévő hat nagy alcsoportja (flavononook, antocianinok, flavon-3-olok, flavonoid polimerek, flavonolok és flavonok), valamint az ischaemiás és haemorrhagiás stroke előfordulása, illetve az összegzett stroke-kockázat között.

Tekintettel arra, hogy minden alcsoport igazoltan eltérő biológiai hatással rendelkezik, a kutatók nem számítottak arra, hogy szoros előnyös kapcsolatot találnak majd a teljes flavonoidfogyasztás és a stroke-kockázat között. Ennek ellenére meggyőző összefüggés mutatkozott a nagy mennyiségű flavononfogyasztás és a csökkent stroke-kockázat között: azon nők körében, akik nagy mennyiségben fogyasztottak citrusféléket, 19 százalékkal kisebb volt az ischaemiás stroke valószínűsége, mint azok csoportjában, akik kevés flavonont vittek be a szervezetükbe citrusfélék formájában. E vizsgálat adatai szerint a narancs és narancslé (82 százalék), továbbá a grépfrút és grépfrútlé (14%) tartalmaz legnagyobb mennyiségben flavononokat. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ha növelni szeretnénk a bevitelt, akkor inkább a gyümölcsben gondolkodjunk, mintsem a gyümölcslében, mivel utóbbi egészségtelen mennyiségben tartalmaz cukrot.

A kutatást vezető dr. Aedín Cassidy táplálkozástudományi professzor így nyilatkozott munkájukról a sajtónak: „Eredményeink szerint a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás és leginkább a nagy mennyiségű C-vitamin-bevitel a stroke csökkent kockázatával társul.” Cassidy elmondta, hogy a feltételezések szerint a flavonoidok azáltal mérséklik a stroke esélyét, hogy egyebek mellett javítják a vérerek funkcióját és csökkentik a gyulladást.

Bár a korábbi vizsgálatok már összefüggést jeleztek bizonyos élelmiszerek és a stroke egyes formái elleni védelem között, és a mostani kutatás további adalékokkal szolgál a kérdés tisztázásához, a szakemberek szerint további kutatások szükségesek a feltárt összefüggések okának tisztázására.

A kutatást a National Institutes of Health szponzorálta.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.