Dermatoszkópia a háziorvosi gyakorlatban

A vizsgálat elsődleges célja a malignus léziók helyes felismerésének előmozdítása, illetve a malignus és az azok klinikai képét utánzó benignus léziók elkülönítésének segítése. A bőrléziók dermatoszkópos vizsgálatának kétlépcsős algoritmusában az első lépcsőben a melanocitás és nem melanocitás léziók, a második lépcsőben a névuszok és a melanóma elkülönítése a cél. Ezek alapján dönthetünk a biopszia szükségességéről, a szakorvoshoz utalásról, illetve arról, hogy eloszlathatjuk-e a beteg aggodalmait.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Richard P. Usatine, MD
a szerző cikkei

Natalia Jaimes, MD
a szerző cikkei

Ashfaq A. Marghoob, MD
a szerző cikkei

Dr. Oláh Judit, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.