Diabetes, inzulin, inzulinanalógok és a rák

K. Müssig, H. Staiger, K. Kantartzis, A. Fritsche, L. Kanz és H.-U. Häring - Prof. dr. Tamás Gyula kommentárjával

Számos vizsgálatban találtak összefüggést a daganatos betegségek megnövekedett kockázata és a diabetes mellitus progressziója, illetve az obezitás között. Kulcsfontosságúnak látszik ebből a szempontból az inzulinrezisztencia miatt kialakuló hiperinzulinémia, minthogy az inzulin nagy koncentrációban mitogén hatást fejthet ki. Egyes antidiabetikus kezelések növelhetik, mások csökkenthetik a rákkockázatot, de elképzelhető, hogy ezekben az összefüggésekben a hiperinzulinémia csupán a csökkent fizikai aktivitás helyettesítő paramétereként jut szerephez. Az utóbbi időben kifejlesztett inzulinanalógok közül a hosszú hatástartamú glargin inzulin fokozott mitogén hatást fejthet ki in vitro, a klinikai vizsgálatok azonban nem bizonyították rákkockázatot növelő hatását. További kutatások dönthetik el, hogy a glargin inzulint lassabban metabolizáló betegek számára biztonságos-e ez a kezelés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K. Müssig
a szerző cikkei

H. Staiger
a szerző cikkei

K. Kantartzis
a szerző cikkei

A. Fritsche
a szerző cikkei

L. Kanz
a szerző cikkei

H.-U. Häring
a szerző cikkei

Prof. dr. Tamás Gyula
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[84518] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.