hirdetés

K. Müssig cikkei

  #1
2011-01-26 10:00:00

Számos vizsgálatban találtak összefüggést a daganatos betegségek megnövekedett kockázata és a diabetes mellitus progressziója, illetve az obezitás között. Kulcsfontosságúnak látszik ebből a szempontból az inzulinrezisztencia miatt kialakuló hiperinzulinémia, minthogy az inzulin nagy koncentrációban mitogén hatást fejthet ki. Egyes antidiabetikus kezelések növelhetik, mások csökkenthetik a rákkockázatot, de elképzelhető, hogy ezekben az összefüggésekben a hiperinzulinémia csupán a csökkent fizikai aktivitás helyettesítő paramétereként jut szerephez. Az utóbbi időben kifejlesztett inzulinanalógok közül a hosszú hatástartamú glargin inzulin fokozott mitogén hatást fejthet ki in vitro, a klinikai vizsgálatok azonban nem bizonyították rákkockázatot növelő hatását. További kutatások dönthetik el, hogy a glargin inzulint lassabban metabolizáló betegek számára biztonságos-e ez a kezelés.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.