hirdetés

EBC - LIPS

Az utóbbi években sokat fejlődött PCI technika fő hátulütőjeként továbbra is számolnunk kell a restenosis kockázatával. Számos gyógyszertől joggal vártak rá megoldást. Az újbóli beszűkülés oka – sok tényező mellett – a simaizomsejtek neoproliferációja. A lipidszintet csökkentő tulajdonságuk mellett a sztatinok igen sok, egymástól élesen elkülönülő – pleiotrop – hatást fejtenek ki, amivel sokféle szövet működését befolyásolják. Ilyen többek között a csontszövet-termelődés és a glükózanyagcsere befolyásolása, az érelmeszesedés regressziójára és a plakkok stabilizációjára kifejtett hatás. Ezek a „nem lipid” hatások magyarázzák a LIPS tanulmány eredményeit.

Előzmények

A percutan coronaria intervenció (PCI) – 1977-es bevezetése óta – a leggyakrabban alkalmazott eljárásnak számít a koszorúér-átáramlás javítására és helyreállítására. Bár sokféle technikai újítással kísérleteztek (pl. direkcionális atherectomia, lézeres abláció), a PCI többnyire coronaria-angioplasztikát jelent (stent beültetésével vagy a nélkül). A PCI az ischaemiás szívbetegség tíz esetéből kilencben látványos javulást hoz, melynek jeleként az anginás rohamok megszűnnek vagy ritkulnak, az angina-küszöb és a fizikai teherbírás jelentősen javul. Egyelőre azonban továbbra is gyakoriak a beavatkozás utáni események: a „Major Adverse Cardiac Events” (kedvezőtlen alapvető kardiális események, a továbbiakban MACE) ötéves megfigyelés alapján öt betegből kettőnél, tízéves követés során háromból két betegnél bekövetkeznek.

Coronaria-betegségben a sztatinok szignifikánsan csökkentik a szív- és érrendszeri események előfordulási gyakoriságát, a korábbi vizsgálatok tanúsága szerint viszont PCI után nem mérsékelték a MACE felléptét, bár az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban 1993 és 1999 között a betegek csupán 26,5%-a kapott sztatint a beavatkozás után.1

A vizsgálat célja

A tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a PCI sikeres elvégzése után néhány napon belül elindított fluvastatin-kezeléssel elért koleszterinszint-csökkentés a placebóhoz képest megnyújtja-e a MACE-mentes időszakot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.