hirdetés

EBD - HPS – diabetes

A Heart Protection Study (HPS)* eredményeit 2002 júliusában közölték a Lancet hasábjain. Az alaptanulmány legfontosabb adatait az Orvostovábbképző Szemle olvasói Matos Lajos dr. referátumából korábban már megismerhették. Nem vitatható, hogy az egyik legnagyobb lipid-tanulmányról van szó, hiszen a vizsgálatban 20536 beteg vett részt, a vizsgálatot 524 orvos bonyolította, a simvastatinra vonatkozó eredményeket 51121 betegév (placebocsoportban 50 604 betegév) adataiból vonták le. Az alaptanulmány zárásáig meghalt 2835 beteg. A vizsgálat tartamát a vizsgáló orvosok számával szorozva kiderül, hogy a tanulmány 2777 vizsgálóév tanulságait összegzi.

Az alaptanulmány megjelenése után egy évvel, 2003. június 14-én került nyilvánosságra ugyancsak a Lancet hasábjain a HPS cukorbeteg-alcsoport analízise. Az előre eldöntött alcsoport-analízis külön közlése indokolt, mert a cukorbetegek száma egyre növekszik, a diabetesben szenvedők kardiovaszkuláris veszélyeztetettsége kifejezett, s mortalitási mutatóik aggasztóak.

A HPS eredményeinek fontos diabetológiai vonatkozása, hogy az aktív ágon megfigyelt, átlagosan 25%-ra tehető relatív kockázatcsökkenés a cukorbetegek alcsoportjában egyformán észlelhető volt, számos körülménytől (életkor, betegség időtartama, testtömegindex, derékkörfogat, anyagcsere-állapot, koleszterinszint) függetlenül. Valószínű, hogy a vizsgálatban alkalmazott napi 40 mg simvastatin koleszterinszint-csökkentő hatásán túl a szer pleiotrop tulajdonságának is szerepe van a klinikai végpontok előnyös alakulásában. A HPS felhívja figyelmünket arra, hogy a cukorbetegek gondozása nem merülhet ki a szénhidrát-anyagcsere ellenőrzésében és megfelelő kontrolljában. A cukorbetegek fokozott kardiovaszkuláris morbiditásának és mortalitásának visszaszorításában igen nagy jelentőségű a társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezők felismerése és időben történő kezelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.